Skip to main content

Hollandscheveld

Actueel:

Op 2 jul 2023 werd er in zaal Mol in Hollandscheveld een radiouitzending gemaakt door Dijkstra en Evenblij op NPO1. Hierin stond de gemeente Hoogeveen centraal. Aan het woord komen o.a., Tom de Ket en Bertus ten Caat over het Boer Koekoek spektakel, Albert Metselaar over Auke Pattist, Jan Bols over zijn schaats successen. Wanneer je op onderstaande link klikt kun je het hele programma terugluisteren of eventueel zelf enkele fragmenten kiezen.


 

In maart 2023 was het 60 jaar geleden dat zich in Hollandscheveld een drama voltrok voor een aantal vrije boeren. Zij werden hun boerderijen uitgezet, omdat zij weigerden afdrachten te doen aan het Landbouwschap.

Vrije boer Nijmeijer moest erf ontruimen. Deurwaarder H. Bodde uit Hoogeveen (l) met de gehele familie Nijmeijer, die als eerste uit zijn woning werd gezet.

Bron: ANP

Vrije boer moest erf ontruimen: leden van de rijkspolitie, met de karabijn in de arm, voor de boerderij
van Bertus Nijmeijer, die als eerste uitgezet werd. Bron ANP

Voor meer informatie over de boerenopstand ga naar deze website

Voor videobeelden van de situatie van 60 jaar gelden zie Youtubevideo hieronder. Met dank aan Bertus ten Caat

Beelden van Hollandscheveld uit 1972 uit het Drents archief

Hollandscheveld en Elim in 1965

Dit is het 2e Opgaande (later Hollandscheveldse Opgaande) nr. 5. De twee jongetjes op de foto naast de waslijn op de achtergrond zijn Jan (de langste) en Bé ten Caat. Op de voorgrond staan een paar "vissers" die hun net bij de uitgang van het “wijkje” (wieke) in het water hingen. Daarna “dreven” ze van achter naar voren de te vangen vis in hun net. Volgens Jan ten Caat was dat illegaal. Er staat een buurjongetje bij te kijken.

Het eerste huis is het geboortehuis van "ten Caat". Het is nu afgebroken, maar het huis er net achter (op nummer 7) is er nog steeds, wel gerenoveerd (tegenover Reinders Tuinplezier). Ook de dubbele woning verderop staat er nog. De lange boerderij daar weer achter is in 1954(?) afgebrand.


 

 Een Oranjeoptocht in mei 1957
Klik op onderstaand album en scroll door de foto's


Onderstaande 6 foto's zijn ontvangen van dhr. Henk Udding (18 september 2011)
 

 Klik en scrol op onderstaand album