Pesse

Het Dabostation in Pesse (Eursinge)
(Bron Drents archief)

Pesse is vooral bekend vanwege de boot van Pesse, de oudste boot (boomstamkano) ter wereld die in 1955 is opgegraven bij de aanleg van de A28. De boot is gedateerd tussen 8200 en 7600 v. Chr. De boot is te bezichtigen in het Drents Museum in Assen. Een uitgebreid artikel over de kano van Pesse volg deze link. Naast deze boot zijn er in Pesse nog meer sporen van vroegere bewoning gevonden waaronder huisplattegronden van boerderijen uit de bronstijd, de ijzertijd en de vroege middeleeuwen tot het jaar 1000. De meeste van deze vondsten zijn gedaan ten zuiden van de huidige weg de Oostering in Pesse. Bij deze opgravingen zijn ook resten naar boven gekomen van een neolithisch grafveld. Van dit prehistorische verleden van Pesse is buiten het dorp nog iets te zien; ten westen van de Boerveenseplassen ligt nog een grafheuvel (brandheuvel) uit de ijzertijd/Romeinse tijd.


Doorten 1962


Molen in Pesse 1926

Wanneer Pesse precies is ontstaan is niet zeker, maar al in 1141 wordt gesproken van Petthe, genoemd naar Peth (= moeras). Vermoedelijk was Pesse toen een nederzetting van boeren. Rond die tijd moeten er in Pesse zes vaelten, of grote boerenerven, hebben gestaan.

 

Twee keer Café De Viersprong, tegenover waar nu restaurant de Wok staat, waar nu ongeveer het tunneltje is.
Afgebroken in verband met verdubbeling van de A28.

 OLS in het dorp  ( gebouw staat er nog met de nodige uitbreidingen.)

OLS aan de Ruinerweg Eursinge ( het meestershuis staat er nog, woont nu de familie Rodenburg) Was jarenlang opslag van materiaal van provinciale waterstaat ( beheerder weg van Pesse naar Meppel) Woonde eerder de familie Ekkelenkamp (was in dienst van de provinciale waterstaat)

(Bovenstaande 4 foto's ontvangen van Henk Udding)

Klik en scrol op onderstaand fotoalbum

Artikelen bekeken hits
1990981
Facebook Image

Copyright © 2022 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.