Foto's van de bevrijding van Hoogeveen op 11 april 1945

Onderstaand veel foto's van de bevrijding van Hoogeveen. Bij de foto's delen we een jeugdherinnering van mevrouw Gerda Hebels-Eshuis aan de bevrijding van Hoogeveen: '11 april 1945. Om nooit te vergeten. Mijn moeder was met mij naar het Achterom geweest om melk en eieren te halen bij boer Everts. In de bocht op de Pesserdijk, nu Noorderweg hoorden we ineens uit de verte het Wilhelmus klinken en daarna Vaderlandse liederen. Mijn Moeder stond te dansen en riep: We zijn bevrijd, we zijn bevrijd. Bij thuiskomst zaten mijn jongere broertjes al aan de chocolade die ze van de bevrijders hadden gekregen.'


Ook ontvingen we nog enkele jeugdherinneringen van de heer Joop van den Berg, zijn vader had een winkel van Albert Heijn op de hoek Grote Kerkstraat en de Hoofdstraat :'Wij vertrokken uit Hoogeveen in 1948, best lang geleden dus. Waarom dan nog die gedachten? Buiten het feit dat ik mij alles nog erg goed kan herinneren, werd op de 10e april 1945 ook mijn broer Karel geboren, niet aan de Hoofdstraat maar bij de familie Plantinga, tegenover de molen. Wat kan ik mij herinneren??? Wij woonden dus bij de bruggen, er zat aan het eind van de oorlog springlading onder deze bruggen, en onze winkel was afgetimmerd ter bescherming. Tegenover ons woonden een NSB-er, erg gevaarlijk omdat wij ook bij ons in de nok van ons huis onderduikers uit Den Haag hadden. Op de Bevrijdingsdag werden er naast ons vanuit het bovendreef, o.a. door mijn vader, rood wit blauwe vlaggen naar beneden gegooid. Bij luchtalarm kwamen er mensen bij ons in de kelder schuilen en ook heb ik gezien dat er tommy’s naar beneden werden gehaald en in de buurt van het station neerstorten. Mijn vader heeft ook schuttersputjes moeten graven.'Voordat de Duitsers Hoogeveen verlieten bliezen zij diverse bruggen op, dit is de Juliana brug over de Schutstraat ter hoogte van de kruising met de Zuiderweg en de van Limburg van Stirumstraat.


Ook de brug over de Schutstraat werd door de Duitsers opgeblazen


Het fiets/loopbruggetje over Het Slood (nu Alterveerstraat) werd met een bijl vernield. 


De westkant van Hoogeveen werd voornamelijk door de Canadezen bevrijd, hier zien we een eerste motorverkenner op 11 april 1945


De eerste tankwagen rijdt over de Schutstraat.


Tankwagen op de Schutstraat


Hier zijn dan eindelijk onze bevrijders op 11 april 1945


Inmiddels komt op 11 april ook de eerste colonne in Hoogeveen aan.


De tanks rolden over de Zuiderweg op 11 april 1945
Bovenstaande foto is gebruikt op de website (klik hier) van de NOS met een uitgebreid artikel over de bevrijding van Hoogeveen op 11 april 1945


Onze bevrijders!


Omdat de meeste bruggen waren opgeblazen door de Duitsers, moesten de bevrijders over een noodbrug die was aangelegd over de Venesluis.


De brug werd al snel de Orange Bridge genoemd.


Hier rijdt de eerste Rode Kruis wagen over de noodbrug.


Eindelijk konden de vlaggen uit in de Schutstraat


Er werden banden lek gestoken van een Duitse vrachtwagen aan de Schutstraat die nog probeerde te ontkomen. De wagen stond ter hoogte van de Schutstraat nummer 54.


Er werden op de Hoofdstraat diverse leuzen op de weg geschilderd, Hier staat "Dood gaan de NSB ers"


Ook schreef men teksten als "NSB vlees zonder bon"


Op bovenstaande foto zien we een begrafenisstoet van de gevallenen in de laatste oorlogsdagen.Op de trappen voor het gemeentehuis werden ook leuzen geschreven, op deze foto staat "Landverraders geef ons Tjalma weer".

 (Bovenstaande foto's ontvangen van Albert Wolting)

 

 In onderstaande video worden de militairen van het Belgische SAS regiment die ook een belangrijke bijdrage aan de bevrijding van Hoogeveen hebben geleverd bedankt met een oorkonde en de gemeente penning.

Artikelen bekeken hits
1991095
Facebook Image

Copyright © 2022 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.