Nevelhekse

De Nevelhekse heeft echt geleefd.........

....... en ze woonde rond 1700 in Hollandscheveld, en daar heeft ze zichzelf van het leven beroofd, omdat ze vreselijk werd gepest. Ze heette dan ook niet ‘Nevelhekse’, dat was haar scheldnaam. Alsjeblieft, noem haar niet zo, dan lijdt ze er nog steeds onder…. 

Het verhaal is prachtig, de novelle moet men zeker lezen. Maar het is niet echt gebeurd, in die zin dat we echt ‘echt’ bedoelen. Het verhaal is een sleutelroman. De hoofdrolspelers zijn Albert Steenbergen, de schrijver zelf, in de rol van Allard, en Cilie de Cosse, het meisje dat men uitschold voor ‘Nevelhekse’ is een onbekende jonge meid uit Hollandscheveld geweest. 

Albert was gek op haar, maar vanwege het standsverschil was de relatie niet mogelijk. Tenminste, deze analyse kun je op de novelle loslaten. Als dit klopt, zal de beginnende verkering plaatsgevonden hebben omstreeks 1842. Maar misschien blijkt dit later ook nog eens een dorpsmythe te zijn. In ieder geval kunnen we vasthouden: de novelle ‘Nevelhekse’ is een mooi verhaal, moeten we in ere houden met lezen, schrijven, gedichten, toneelstukken en musicals, maar wat we er lezen is geen feitelijk verslag van gebeurtenissen uit de periode rond 1700.

No Name speelt een prachtig nummer naar aanleiding van bovenstaande mythe, het lied werd geschreven door Arend Victorie

 

 

 

Artikelen bekeken hits
1926433
Facebook Image

Copyright © 2021 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.