Engeland

Engeland (Sara Kirby vroeg uw hulp)

Familie Simon Lazarus, Het Haagje 28, Hoogeveen?

Sara Kirby heeft drie foto's van haar moeder met 2 Duitse kinderen die vóór de oorlog naar Hoogeveen geëmigreerd zijn. Deze kinderen waren Joods, blijkbaar familie van ons, en zijn volgens mij in de oorlog omgekomen. Ik heb op de site www.jewishmonument.nl gekeken, en het gezin dat qua leeftijden van de kinderen het dichtst erbij komt,  is het gezin van Simon Lazarus en Margarete de Taube, en Irmgard (Oldenburg, 29 augustus 1924 - Auschwitz 19 februari 1943) en Curt/Kurt (Oldenburg, 22 december 1925 - Sobibor, 28 mei 1943).

Op mijn foto's lijkt Irmgard zo'n jaar of 15 te zijn. Dus deze zouden dan waarschijnlijk rond 1937/38 genomen kunnen zijn. Dit gezin woonde in Het Haagje 28 in Hoogeveen. Nu wil ik graag weten of er misschien schoolfoto's bestaan met deze kinderen,  zodat ik kan zien of de kinderen op mijn foto's inderdaad Irmgard en Curt Lazarus zijn. Kunt u mij helpen? Kent u misschien iemand die vroeger in Het Haagje heeft gewoond en hen heeft gekend?

Ik stuur u hierbij de 3 foto's die ik heb. Ik neem aan dat deze foto's in Hoogeveen zijn genomen, en hoop dat het stenen muurtje bij het trapje misschien herkenbaar is. Op de foto DeutscheKindermitMutter staat hun moeder, Margarete Lazarus-de Taube, waarschijnlijk achter Irmgard.

Vriendelijke groet,

Sara Kirby

P.s. Inmiddels heeft mevr. Sara Kirby informatie gekregen over de mensen op de foto. Met name Anneke Pol van de Historische kring in Hoogeveen heel hartelijk bedankt voor de informatie.

Update oktober 2018:

Plaatsen van herdenkingsstenen.

Het gezin van Simon Lazarus en Margarete Lazarus-de Taube, gewoond hebbend Haagje 28.
Simon Lazarus was geboren in Stapelmoor. Het ligt een paar kilometer over de Duitse grens, ter hoogte van Nieuweschans. Hij trouwde in 1921 in Neustadtgödenz met Margarete de Taube. Via Oldenburg kwamen ze in oktober 1938 naar Hoogeveen. Daar werden ze de 17e oktober dat jaar ingeschreven. Ze waren net op tijd weg, de druk op de Joodse bevolking werd in Duitsland meer en meer opgevoerd en per 5 oktober 1938 moest er een J in de paspoorten staan. Vanaf november 1938 werd Duitsland bijna onleefbaar voor Joodse inwoners. Simon probeerde aan de kost te komen als landarbeider. Ze haalden ook Margareta’s vader en moeder uit Wenen naar Nederland. Oma overleed 22 april 1940, bij hen in huis. Hoogeveen bood hen enkele jaren extra levenstijd. Maar verder vluchten kon niet meer. Ze werden vermoord in Sobibor en Auschwitz. (bron facebookpagina Stichting Hoogeveense Herdenkingsstenen)

 

Artikelen bekeken hits
1991113
Facebook Image

Copyright © 2022 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.