Verhalen, schilderijen en tekeningen van Harm Kleiman

In mei 2017 kwam er een boek uit wat geschreven is door Harm Kleiman. De titel van het boek is "Van Elim noar 't Ogeveine". Sommige verhalen uit het boek hebben al in de 'Veenmol' van de Historische Kring Hoogeveen gestaan. Als bijlage staan in het boek diverse tekeningen en schilderijen gemaakt door Harm Kleiman. Kortom het is een boek wat meer dan de moeite waard is.

Op deze pagina hebben we drie fragmenten uit het boek beschreven en daarnaast enkele voorbeelden van schilderijen en tekeningen uit het boek.

De Alteveerstraat, maar ook het Haagje, de Melkfafriek, de Landbouwbank, wagenmaker Boer, Gebroeders Klooster, de NNK, kunstmesthandel, Aardenburg en ter Veld Brandstoffen. Het was allemaal bedrijvigheid. Ze waren altijd bezig met in- en uitladen van materialen, kunstmest en brandstof. Wat vervoerd moest worden ging bijna altijd per schip of melkbokkie. Melkvaarders die met volle melkbussen naar de melkfabriek gingen en ze brachten de lege bussen weer terug naar de boeren. Elke dag weer met de bok, onvoorstelbaar: soms twee keer per dag te voet met lege of volle melkbussen. Uit alle dorpen werd er melk aangevoerd via het water: Elim, Hollandscheveld, Noordscheschut en Alteveer.

Bij smederij Klooster, in de volksmond dikke Klooster, werd alles gemaakt wat maar met ijzer te maken had, zoals landbouwwerktuigen, ijzeren potkachels, hekwerk en hoefijzers. Zo werden de gloeiende hoefijzers zo op het vuur passend gemaakt. Een heel secuur werkje: als het mis ging met bijspijkeren kon het paard kreupel raken. Bij wagenmaker Boer werden karren gemaakt, bijvoorbeeld de zogenaamde wipkar. Dit werd veel gebruikt bij boeren, vooral de wielen was veel vakmanschap voor nodig. Ja, het waren echte ambachtslieden. Begin jaren zeventig is alles veranderd. De lanbouwbank werd gesloten. Later heeft glashandel Kuurman uit Meppel zich daar nog gevestigd. De BB, Bescherming Bevolking, voor hoe lang weet ik niet meer. De heer Kip was opperbevelhebber van de BB in Hoogeveen en omstreken.


Tekening van Harm Kleiman: Alteveerstraat te Hoogeveen

Fragment uit een 'Stuithekkeverhaal'

"Als ik Berend vandaag nog heb gezien. Nee, maar hij moet weg uit de Dekkersgang heb ik gehoord en moet misschien naar de Coevoerderstraatweg, in de volksmond de vier zalighedengenoemd. Ik heb nog gevraagd wanneer hij daar naar toe ging." "Dat ligt eraan", had Berend gezegd, "Wanneer de gemeente mij komt halen." "Ik wou dat ik het zo voor mekaar had", zei een van de mannen. "Het gerucht ging ook al dat hij zijn vrouw met een geit had geruild, grapje zeker." Kan maar zo wezen ", zei Jans."Ze hebben de kleintjes ook al eens geitenmelk en bruinebonen gegeven, daar konden ze niet tegen en zijn uit de ouderlijke macht gezet."Berend was met zijn kromme pijp in zijn mond een markante Hoogevener.

Schilderij van Harm Kleiman: Dekkersgang (ter plaatse van de voormalige C&A) te Hoogeveen

Schilderij van Harm Kleiman: Huize Wind (nu parkeerplaats achter voormail pand van PET) Bentinckslaan te Hoogeveen.


Met toestemming van de uitgever zijn enkele fragmenten uit het boek op deze pagina afgedrukt.
Wie het boek van Harm Kleiman wil bestellen, of schilderijen, tekeningen, beschilderde kraantjeskannen
of melkbussen van Harm Kleiman in bezit heeft
kan contact opnemen met Gerben Kleiman via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Artikelen bekeken hits
1991084
Facebook Image

Copyright © 2022 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.