Skip to main content

Kip Caravans

 

In 1934 richtte Jan Kip Kip Caravans op. De Hoogeveener bouwde eerst kleine wagens en gaf de 'caravans' namen als Kuiken en Krielkip. De verkoop van de zelfgebouwde caravans liep goed. Daarom verhuisde het bedrijf in 1962 van de Coevorderderstraatweg naar de A.G. Bellstraat in Hoogeveen. In dit grotere pand is het bedrijf tegenwoordig nog gevestigd. In 1964 verkocht Jan Kip zijn aandelen aan het Amerikaanse bedrijf Boise Cascade, dat zorgde voor stijgende verkoopaantallen. In 1971 werd een jaarproductie van 10.000 stuks bereikt. In de jaren tachtig begon ook de export naar Duitsland. De Duitse caravanmarkt stortte hierna echter totaal in. Daarom stopte men hier al gauw mee. De recessie, die daarop volgde, werd grotendeels overleefd door steun van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij.

Na diverse ups en downs richtte Kip Caravans zich vanaf 1982 voornamelijk op het bouwen van luxere modellen. Hierdoor was een prijsverhoging van de caravans nodig, waardoor de afzet daalde tot tussen de 1000 en 1500 caravans per jaar. In 1993 sloot Kip Caravans zich aan bij het Europese H2, tegenwoordig Tirus geheten. Dit was een belangrijke speler op de internationale caravan- en campermarkt. In 1997 ontving Kip Caravans vanuit de branche de Innovatieprijs.[1]

Op 7 november 2007 werd het moederbedrijf Tirus failliet verklaard. Op 30 november maakte het management bekend, dat men de financiering voor een zelfstandige doorstart onder de naam Kip Nederland rond kreeg. Daarbij werd men gesteund door twee investeringsmaatschappijen. Het jaar daarop wist Kip de hand te leggen op de merk- en modelrechten van het toenmalige failliete zusterbedrijf Château Caravans in België. Door de overname kreeg Kip de beschikking over de merken Château, Beyerland, Delta en Cristall.

Op 23 september 2010 werd het faillissement aangevraagd. In november 2010 werd Kip overgenomen door de firma Boedelbak, en vanaf voorjaar 2011 werden er weer caravans geleverd. Er kwamen ook nieuwe modellen op de markt.

Sinds 2011 worden er voornamelijk lichtgewicht hefdakkampeerwagens geproduceerd. Het bedrijf levert rechtstreeks aan de consument. In 2015 werd bij de fabriek een showroom in gebruik genomen. Sinds 2017 is er een klein kampeermuseum gevestigd naast de showroom.

Bron: Wikepedia


Caravans op een rij naast de fabriek klaar voor vervoer per spoor.

Caravans klaar voor de export

Reclame foto van een caravan

Showroom van Kip Caravans in de zestiger jaren.
Alle bovenstaande foto's werden gemaakt door fotograaf Anno Bakker in de zestiger jaren van de vorige eeuw.

  


Bovenstaand een fotoalbum. Klik hierop voor veel prachtige foto's gemaakt door fotograaf Anno Bakker

 


In 1967 bracht Madeleine Hartog-Bel, Miss World 1967 een bezoek aan Kip Caravans. (Klik op het album voor alle foto's)

 

Video, die eind vijftiger of begin zestiger jaren gemaakt van de vorige eeuw werd gemaakt.