Skip to main content

Herinneringen aan Hoogeveen

Simon Nieboer vond nog een boekje van kruidenier Westra waar zijn ouders ooit klant waren. Bijgaand de foto's.

 De oma van Simon Nieboer had een pension op de plek waar nu de Tamboer staat: Hoofdstraat 23 (omcirkeld op de foto hieronder onder)

Nog een foto van Hoofdstraat 23, met de Oma en de moeder van Simon Nieboer in de deuropening. Er is in het huis ook een keer brand uitgebroken. We woonden toen al in Groningen, dus het was in of na 1958. Broer Martin logeerde bij oma en sliep op de eerste verdieping in een klein kamertje aan het eind van de gang, vlakbij de trap naar de zolder. Het was waarschijnlijk in de zomervakantie. Ineens hoor hij geschreeuw: “Brand!!' Hij ging in z'n pyjama de gang op en zag het schijnsel/de gloed al van beneden. In het midden van het huis was beneden een lange gang van voor naar achter. Oma verhuurde het rechter deel van het huis (als je er voor stond) aan een jong gezin. Die hadden in hun keuken aan de achterzijde brand. Misschien van een omgevallen petroleumkachel, het was vrij fors. Het was heel eng. Martin wist eerst niet of het wel veilig was om naar beneden te gaan. Er was veel rook. De brandweer was er vrij snel en bluste de boel. Later kwam de burgemeester persoonlijk langs om poolshoogte te nemen.

Op de foto hieronder zien we Oma Nieboer met Simon en Martin in de Kerkstraat.

De vader van Simon Nieboer heeft jarenlang een zaak gehad, samen met Willem Meinen. “Nieboer en Meinen - voor bedden en gordijnen”. Eerst zaten ze in de Kerkstraat en later in de Hoofdstraat. Hieronder een foto van de winkel in de Kerkstraat. Er staat ook een kraam tijdens de OMA middenstandweek, ook van Nieboer en Meinen. De winkel heeft ook nog aan de Hoofdstraat gestaan, tot ongeveer 1957.