Skip to main content

Evert Hartman

Evert Hartman is de grootste Hoogevener aller tijden.

Dat bracht het Dagblad van het Noorden op zaterdag 11 maart 2006. Radio Hoogeveen had de verkiezing gelanceerd, samen met het Dagblad. Vervolgens mocht iedereen iemand opgeven en daaruit werden weer mensen geselecteerd. Aanvullen mocht niet meer, en voor een bepaalde datum was degene die de meeste stemmen kreeg (brief, mail, noem maar op) tot grootste Hoogevener aller tijden gelanceerd. Het organiseren van een dergelijke verkiezing is niet eenvoudig. Wanneer men spreekt van ‘aller tijden’, dan zou men kunnen veronderstellen dat zowel Radio Hoogeveen als het Dagblad moeite zouden gaan doen om de mensen bewust te maken van de geschiedenis van Hoogeveen en de personen die daarin een rol hebben gespeeld. Niets van dit alles.

De waan van de dag, de man/vrouw in de straat, die koos wat hij/zij op dat moment van belang vond, zonder verdere voorlichting. Wat die koos was nou net zo interessant, was de toevoeging van Radio Hoogeveen. Het gevolg was dat er een lijst kwam van 15 personen, die op geen enkele manier een goede afspiegeling vormde van de grote Hoogeveners uit de jaren 1633-2006, vanaf de eerste bewoners tot heden. Daar werd  de organisatie door het Museum de 5000 Morgen en het Informatiecentrum Geschiedenis Hollandscheveld e.o. dan ook op gewezen. Tientallen namen bleken te missen. Men werd uitgenodigd bij een informatieavond over de geschiedenis van de plaats, in het Museum de 5000 Morgen zelf. Niemand reageerde, niemand kwam.

De verkiezing ging door, de organisatie veranderde tussendoor de spelregels (waardoor Erik Dekker de titel misliep) en liet mensen gewoon staan die niet aan de criteria voldeden (iemand moest in Hoogeveen wonen of gewoond hebben (vermeldde hun website), maar Roelof van Echten voldeed aan geen van beide. En zo ineens was het zelfs mooi dat er vanuit heel Nederland vakbroeders mee gingen stemmen.

Evert Hartman werd uiteindelijk gekozen doordat er campagne voor hem werd gevoerd door voormalige collega’s van het Menso Alting College. Die konden natuurlijk moeilijk meer op de naamgever van het huidige college stemmen, want Roelof van Echten bleek inmiddels toch niet zo’n beste te zijn geweest als gedacht was. Om een lang verhaal heel kort te maken: Er is een hele dure titel op een volstrekt onverantwoorde manier in de wereld gekomen, en Hoogeveen heeft er weer een nieuwe mythe bij: Evert Hartman is de grootste Hoogevener aller tijden.

Gezien de gang van zaken is het net zoiets als dat je wereldkampioen spitten wordt, zonder echte competitie. Niets verkeerds van Evert Hartman, die is toch al ondergewaardeerd in Hoogeveen! Maar op zo’n manier zo’n titel krijgen is gewoon lullig. Trouwens, weet u nog wie wereldkampioen spitten was geworden? Dat was Hans Schonewille, die op 4 april 1998 in een minuut tijd een gat maakte van 97 centimeter, in speciaal loskorrelig zand. Bij de dames werd Anjet van Kapel eerste, met een gat van 77 centimeter. Toneel: speeltuin, achter Van Leeuwenhoekstraat 44. Als we wat met de ene titel gaan doen, heeft de andere net zoveel – of net zo weinig? – bestaansrecht. Maar wat let ons om nu eens een echte verkiezing te gaan organiseren?

We hebben trouwens nu wel een probleem. Hebben de organisatoren zich het volgende wel gerealiseerd? Als de KRO de verkiezing van grootste Nederlander aller tijden heeft gehouden, en een van de mededingers voldoet aan de criteria van Radio Hoogeveen en het Dagblad van het Noorden (kwam uit of woonde ooit in Hoogeveen, stemmers mogen overal vandaan komen), is er dan niet al lang een Grootste Hoogevener Aller Tijden gekozen geweest? Vincent van Gogh werd 10e in de landelijke verkiezingen. Hij woonde in Hoogeveen, en kreeg 6000 stemmen. Veel meer dan Evert Hartman. Kortom: was Vincent van Gogh niet al lang de grootste? Daar komt nog bij dat onderzoek ook al heeft uitgewezen dat wereldwijd Vincent van Gogh de bekendste Nederlander is. Wat zegt die reclame ook al weer? Er kan er maar een de grootste zijn…..

© Albert Metselaar