Van Echtenstraat

Hierbij een foto uit 1900. Afgebeeld is een deel van de huidige Van Echtenstraat met de molen, met zicht naar de Hoofdstraat. Het water is een z.g. “wieke” een brede sloot met de naam: Het Krakeel. Het Krakeel liep vroeger van de huidige Hoofdstraat, Van Echtenstraat, een klein stukje Julianastraat, de Linthorst Homanstraat  rechtdoor nabij het voormalige woonwagenkamp in Noordscheschut. De wijk (stadsdeel ) Het Krakeel herinnert nog aan deze wieke.

De Van Echtenstraat heette vroeger eerst de Kleine Kerksteeg, daarna de Julianastraat en dus tegenwoordig de Van Echtenstraat. Saillant detail: het vervoer van en naar de molen ging in die dagen per bok. Een bok is een, niet te brede langwerpige ondiepe schuit zonder motoraandrijving. Hij werd voortbewogen door een man die een met een lange vaarboom de bok voortduwde. De bokken konden destijds zo de molen  binnengevaren worden. Vrachtwagens waren er nog amper en konden de molen ook niet bereiken  vanwege de smalle paden aan weerszijden van het water en de te smalle vonders over diverse wieken. 

(Willem Takens)

  

 Van Echtenstraat in de zestiger jaren van de vorige eeuw, foto's gekregen van dhr. I. Tigelaar.

 

 Hierbij voor het ' fotoboek'  een opname van de Van Echtenstraat. Rechts op de hoek met die fraaie etalage het schoenhuis van J.E.Meinen. Waarschijnlijk een opname van voor 1940. Wat een serene rust met slechts 1 auto in de straat.

Foto gekregen van dhr. Rump.

 

U ziet hier het laatste deel (oost) van de huidige Van Echtenstraat. Anno 1900.  Getekend met de pijl “De Molensteeg” Deze huizenrij ziet er vandaag aan der dag ongeveer nog net zo uit!  De Molensteeg is nog te vinden  aan de noordkant, ongeveer tussen de molen en de huidige Julianastraat. Verbinding tussen de Grote Kerkstraat en de Van Echtenstraat. Bij het garagebedrijf. Het water is Het Krakeel en gedempt. Er ligt nu een plantsoen op. De paden aan weerszijden heetten eerst De Kleine Kerksteeg, later De Kleine Kerkstraat. 

 Op de foto was de naam Julianastraat. Tegenwoordig dus van Echtenstraat, genoemd naar de stichter van HOOGEVEEN, Roelof van Echten. Heel in de verte ziet u een paar huizen aan de Kanaalweg. De huidige Julianastraat bestond nog niet en aan dat water waren nog geen huizen gebouwd.

(21-11-2007 W.Takens)

 

 Van Echtenstraat wat later in de tijd na de demping van het Krakeel. (zie beschrijving vorige foto) Op de achtergrond ziet men de Kanaalweg (was Omkanaal) nr. 25 en de houten schuur op nr. 23. Wie heeft informatie over deze panden, in de schuur zou een timmerwerkplaats zijn geweest maar informatie hierover is nog nog niet gevonden.Huis en schuur zijn gebouwd in opdracht van R. Vos, de tekeningen zijn gedateerd dec. 1926. Aanvullende informatie over de panden aan het Omkanaal kunt u zenden naar ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Een wat onduidelijke foto van de kleine kerkstraat. In het verleden ook wel kerksteeg genoemd. Deze straat kwam uit op de streek de Huizen. Vooral op zondag was dit een drukke straat als iedereen naar de kerk ging. Dit is de huidige van Echtenstraat.

 
Het oude Krakeel. Nu de van Echtenstraat het is bijna niet voor te stellen dat het centrum van Hoogeveen zo mooi is geweest.


Nu een ingekleurde versie van de foto (van voor 1925) van de van Echtenstraat ter hoogte van de molen (met dank aan Willem Meinen)

 

 De Krakeelse brug. Deze brug lag aan het begin van de huidige van Echtenstraat. Rechts is nog een deel van de huidige modewinkel "We" te zien. Aan de linkerkant ziet u de kleinere ambachtshuisjes. Hier woonden vele zelfstandige ambachtslieden., o.a. een schilder en een schoenmaker, een kleermaker en  verder diverse "kleine luyden". Ook stond aan de kleine kerkstraat het oude armenwerkhuis. Nu staat op ongeveer dezelfde plek het postkantoor van Hoogeveen.

 

Molen in de van Echtenstraat

 

 Dezelfde molen maar nu vanaf de andere zijde te zien. Op de voorgrond links het
gebouw "De Haven" van de Hervormde kerk.

 

 

Het Krakeelseopgaande

 

De van Echtenstraat (toen nog Krakeelsestraat) in het begin van de vorige eeuw.Laatste 3 foto's ingezonden door N. Stoffers

Artikelen bekeken hits
1991118
Facebook Image

Copyright © 2022 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.