Skip to main content

Gereformeerde Hoofdstraatkerk

 


Klik op bovenstaand fotoalbum.

De Gereformeerde Hoofdstraatkerk in de jaren 20 van de vorige eeuw. De kerk werd gebouwd naar een ontwerp van G. Hoekzema. Wat opvalt, is dat de kerk niet in lijn staat met de overige bebouwing. Toen de gelovigen zich in 1843 hadden afgescheiden van de Hervormde Gemeente en een eigen kerk wilden bouwen, kocht men een perceel aan de huidige Hoofdstraat met een zeer diepe tuin. Hierop werd het eerste bescheiden kerkgebouw neergezet. Later kon het - door de aankoop van enkele percelen in noordelijke richting - worden uitgebreid. Op precies dezelfde plaats werd later (1904) de huidige kerk gebouwd. Door de sloop van de voorliggende panden (in de zestiger jaren) is een groot plein ontstaan. Daarvòòr was de kerk door die gebouwen nauwelijks zichtbaar.
Foto ingezonden door dhr. N. Stoffers

 

Bovenstaande drie foto's zijn gemaakt tijdens het afbreken van het pand, waar vroeger onder andere een hoedenwinkel van de dames Bade gevestigd was. Later was daar ook nog de Wereldwinkel. Ook het jeugdgebouw "De Schakel" zat op deze plek. Het moest allemaal plaats maken voor het plein naast Pet b.v. en voor de Kerk.

Van dhr. A. Strijker weten we, dat bovenstaande panden in 1969/1970 zijn afgebroken en dat de kleding-/hoedenwinkel van de familie Bade hier is geweest.

De kerk bij avondlicht