DKZ (Drentse Kwekerij en Zaadhandel)

In dit pand (was eerst een export slachterij) zat na de oorlog de D.K.Z. oftewel de Drentse Kwekerij en Zaadhandel. Leo Mulder was de directeur. Voornamelijk handelden ze in pootaardappelen. Achter dit pand lag ook nog een grote boomgaard. Later is Leo Mulder begonnen met een champignonkwekerij, daar waar nu de huidige champignonkwekerij gevestigd is aan de A.G. Belltstraat 16. Be Haar die ook bij de D.K.Z. werkte, nam de aardappelhandel over. Onder dit pand zat een grote kelder waar ze ook nog een tijdje kalveren hebben gemest. Voor men dan op het kantoor ging werken moesten eerst de kalveren gevoerd worden.

Vroeger zat voor aan de weg, waar nu een garagebedrijf is gevestigd een kwekerij met een grote glazen kas van de fam. Blok. Dit hoekje zat een beetje raar in elkaar qua gemeente. De fam. Blok had waterleiding van de gemeente Hoogeveen. De familie Gort woonden een huis verder en dat viel onder de gemeente Ruinen en hadden die voorziening niet. Als je nu over de Pesserstraat gaat richting Pesse dan kom je bij de overweg. Vlak daarvoor links zat vroeger een cafe pal aan de spoorsloot. Direct over het spoor links liep een soort sintelweg naar achteren naar het pand van Aardenburg. Maar helaas weet ik hier geen huisnummers meer van. Leo en Jan Aardenburg hebben jaren voor in het Spaarbankbos gewoond.

Vroeger was het de Pesserstraat en viel onder de gemeente Ruinen. Later is het Toldijk geworden. En wij hadden dan het adres Toldijk 14. Het huis staat er nog, op de plek waar het Oude Diep onder de weg door gaat Bovenstaande informatie ontvangen van dhr. Harm Gort.

 

    

Artikelen bekeken hits
1926412
Facebook Image

Copyright © 2021 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.