Skip to main content

DKZ (Drentse Kwekerij en Zaadhandel)

In dit pand (dat eerder een export slachterij was) zetelde na de oorlog de D.K.Z. oftewel de Drentse Kwekerij en Zaadhandel. Leo Mulder was de directeur. Er werd hier voornamelijk in pootaardappelen gehandeld.

Achter dit pand lag ook nog een grote boomgaard.

Bé Haar, die ook bij de D.K.Z. werkte, nam de aardappelhandel over. Onder dit pand zat een grote kelder, waar een tijdje kalveren werden gemest. Voordat men op het kantoor ging werken moesten toen eerst de kalveren gevoerd worden. Leo Mulder is later begonnen met een champignonkwekerij op de plaats waar nu nog een champignonkwekerij gevestigd is, aan de A.G. Belltstraat 16. Vroeger zat aan het begin van de weg, waar nu een garagebedrijf is gevestigd, een kwekerij met een grote glazen kas van de fam. Blok. Het hoekje grond, waar deze kas stond, zat een beetje raar in elkaar qua gemeente. De fam. Blok had waterleiding van de gemeente Hoogeveen. De familie Gort woonde een huis verder. Dat viel onder de gemeente Ruinen en daar was die voorziening niet. 

Als je nu over de Pesserstraat richting Pesse gaat, kom je bij de overweg. Vlak daarvòòr, links, stond vroeger een café, pal aan de spoorsloot. Direct òver het spoor links liep een soort sintelweg naar achteren, naar het pand van Aardenburg. Helaas weet ik hier geen huisnummers meer van. Leo en Jan Aardenburg hebben jaren vòòr in het Spaarbankbos gewoond. Vroeger heette de weg hier Pesserstraat en die viel onder de gemeente Ruinen. Later is het Toldijk geworden. Wij woonden op het adres Toldijk 14. Het huis staat er nog, op de plek waar het Oude Diep onder de weg door gaat. 

Bovenstaande informatie ontvangen van dhr. Harm Gort.