Skip to main content

Henny van Andel

Henny van Andel was de oudste vrouw ter wereld.

We hebben de neiging om kort van geheugen te zijn. We riepen in Hoogeveen allemaal hard mee dat Henny de oudste vrouw ter wereld was, met haar 115 jaren, Maar we vergaten natuurlijk dat daarvoor een Française overleden was op de leeftijd van 122 jaar en 164 dagen. We hadden dus eigenlijk moeten zeggen: Henny was op dat moment de oudste levende vrouw ter wereld. Maar dat was zo’n lange zin. Jeanne-Louise Calment (Arles, 21 februari 1875 – 4 augustus 1997) is voor zover bekend en erkend zelfs de oudste mens aller tijden geweest. In haar jonge jaren heeft ze Vincent van Gogh nog een keer ontmoet, want hij kwam schildersdoek kopen in de stoffenwinkel van haar oom. Ze vond hem vies, slecht gekleed en koppig.

Op 114-jarige leeftijd speelde ze nog mee in een film over haar eigen leven. Daarmee is ze ook de oudste actrice aller tijden. En op 121-jarige leeftijd bracht ze zowaar zelfs nog een rap-plaat uit, waardoor ze tevens de oudste zangeres aller tijden is. Om het nog mooier te maken: op de officiële lijst van oudsten ter wereld is Henny van Andel ‘slechts’ nummer 11. Er staan nog 9 vrouwen en een man boven haar.

Hendrikje (Henny) van Andel-Schipper (29 juni 1890 – 30 augustus 2005) was tussen 29 mei 2004 en 30 augustus 2005 de oudste levende persoon, dachten we. Ze werd op haar oude dag nog eens uitgeroepen tot Hoogevener Van Het Jaar, door gewoon te doen wat ze gewoon was te doen: blijven ademhalen. Ze stierf uiteindelijk op de leeftijd van 115 jaar en 62 dagen. Helaas hebben we geen graf of urn van haar in Hoogeveen. Op haar eigen wens is haar lichaam ter beschikking gesteld van de wetenschap. De oudste levende vrouw ter wereld. Dachten we. En toen kwam de domper. Henny was zelfs niet de oudste nog levende vrouw ter wereld geweest. Op 9 december 2005 werd die erkenning ingetrokken.

Toen werd namelijk bekend dat Maria Esther Capovilla uit Ecuador, geboren op 14 september 1889 in het plaatsje Guayaquill, al die tijd al de oudste nog levende vrouw ter wereld was. Toen zij overleed op 27 augustus 2006 was zij 116 jaar en 347 dagen oud. Jammer voor Henny, maar ze heeft ervan genoten, al klopte het verhaal achteraf dan ook niet helemaal. Of helemaal niet. Ze was in ieder geval de oudste levende Europeaan van dat moment. En in Hoogeveen zeggen we natuurlijk dat die papieren van die Ecuadoriaanse vast niet kloppen. Jammer dat alles is gecontroleerd door Guinness World Records. Er was zelfs nog een geldig geboortebewijs. Zeker is dat ze Henny van Andel dus ook nog eens van nummer 11 zal stoten van de lijst van oudste mensen die ooit hebben geleefd. Want waar ze ook uit mag komen, Henny is ze altijd al voorbij geweest...

© Albert Metselaar