Alteveerstraat

Alteveerstraat (voorheen ook slood of sloodstreek geheten)

Foto gemaakt vanuit een kano die lag naast een groot schip in de Alteveerstraat. Op de achtergrond is het Schippershuus nog te zien. (met dank aan Aaldert Streutker)

Alteveerstraat 135

Alteveerstraat 135

Bijgaand de boerderij van mijn grootouders Hendrik Sieders en Johanna Sieders-Koster aan de Alteveerstraat 135. Het witte huisje ernaast was ook van hen voor eventuele uitbreiding. Maar daar kwam nooit iets van. Het staat ook op het zwart-wit fotootje. Op diezelfde plaats staat tegenwoordig het SHELL tankstation. Ik vond ook nog de foto van voor de sloop. Ik doe er ook nog een foto bij van de schuur op Alteveer, die werd gebouwd van het hout van de tribunes van de Olympische Spelen in 1928 in Amsterdam. Daarin begon mijn oom Hendrik Sieders zijn boerderij.Momenteel is hij van mijn neef Henk Sieders met zijn caravanbedrijf.

(Met dank aan dhr. Henk van den Beukel)

Bovenstaande foto is gemaakt zo rond de vijftiger jaren van de vorige eeuw, het "Huis met de duivengaten" was toen nog in gebruik als woonhuis. Alleen dit huis is bewaard gebleven, de rest is afgebroken en rechts van het huis staan nu een apotheek en een appartementencomplex.

(met dank aan mevrouw. E. Hof)

Alteveerstraat met het huis met de duivengaten (links voor), foto gemaakt in 1964 (met dank aan dhr. Sam Francke)

 

 Bovenstaande foto's geven een beeld van Slood (nu Alteveerstraat) uit begin 1900

 

Het kanaal aan de Alteveerstraat diende vroeger ook om de melkpullen te vervoeren naar de boterfabriek.

Bovenstaande foto's geven een beeld van de Alteveerstraat in de beginjaren 1900

Alteveerstraat, bij NNK (noord nederlandse kunstmesthandel) Tevens was iets verderop Zwartsenberg gevestigd. Met dit bouwwerk konden de schepen gelost worden zonder het verkeer te hinderen.

Alteveer huisnummer 5, boerderij waarin de jaren 50 en 60 de familie Hartman woonde.

Alteveer 1-3. Oud huis waar nu flat "De Kluft" staat. Wie weet er meer van? Volgens dhr. G.A. Lovers, woonde op nr. fam. v. Goor, getrouwd met een Gruppen,zij was een zuster van mevr. Gruppen op nr. 3. Later woonde hier
nog de Fam. Kleine en Vaartjes. Tot de jaren 60 woonden op nr.3, Cor en Margje van der Weide.

Alteveerstraat met een pullevaarder. Demping van dit gedeelte in 1972

De 2 foto's boven  zijn van het huis Alteveer 1-3. Op No. 1 is dhr. A. van Goor geboren in 1933. Piet Kleine en zijn zoon David en twee dochters hebben later ook nog op No 1 gewoond. De bovenste foto is waarschijnlijk de oudste. Op deze foto is de boerderij van Hartman nog te zien., deze is later afgebroken. Uiteindelijk is het kanaal ook gedempt.

Hierbij een foto van Alteveerstraat 82 - 84. (boven) De huizen zijn voor zover ik weet in opdracht van mijn grootmoeder Hendrikje Jonkman gebouwd. Ze heeft zelf op nr 82 gewoond evenals haar dochter Jen die getrouwd was met Koert Dekker welke omstreeks 1950 naar Canada verhuisden. Hierna betrokken mijn ouders de woning. Op nr 84 woonde heel lang de familie Ballast waarvan ik deze foto kreeg. De twee huizen naast de melkfabriek zijn nu samengevoegd tot 1 woning.

Dhr. J. Bremer (Landhuis Acencion, Curaçao)

Deze foto is genomen vanaf Alteveer No. 25 (de smalle kant van Alteveer dat onder Hoogeveen kwam, de andere kant van het kanaal viel onder Zuidwolde). In het huis achter de bomen woonde Wicher Bos en daarvoor van der Sleen.
Links in de verte, aan de andere kant van het kanaal, de boerderij van Aaldert Streutker

Deze foto moet gemaakt zijn in de jaren 1945-1950, er is toen een sterke windhoos over Alteveer gegaan, die vele bomen heeft ontworteld en ook vele huizen heeft beschadigd. Dit is bij Alteveer No. 29 waar de boer Geu Vos woonde. Als u mensen herkent op deze foto, laat het ons a.u.b. even weten.

Meerdere van bovenstaande foto's komen van dhr. A.van Goor uit Boyl

Toelichting:deze woningen  de nrs.11 t/m  23 werden begrensd door twee wijken.Omstreeks 1940 werd nr 11 bewoond door de fam. Moes,13 fam. Weemstra,15 fam. Fik, 17 fam. Koster,19 fam. v.d.Sleen,21 fam. Bos en 23 fam Kleine.Nr. 11 en 23 waren kleine boerenbedrijfjes.In 1948 is fam.  Bos(mijn ouders) verhuisd naar nr. 19. Na ons huwelijk in 1951 hebben wij 6 jaar op nr. 15 gewoond.Tot zover een kleine bijdrage aan de geschiedenis van een stukje Hoogeveen. 

Nog even wat informatie over de  de wijken: links van nr  11 is de Pauwels of Bieleveldsche wijk en de rechterkant naast nr 23 vinden we de Jan Horlogieswijk.

G.Bos, HOOGEVEEN.


1955 Alteveer nummer 15


1958 Alteveer nummer 19 woning fam. Bos

Bovenstaande 2 foto's ontvangen van Wicher Bos

Ateveerse opgaande sfeer-foto gemaakt op 20 februari 1970

Melkbussen laden op de Alteveerstraat

Alteveerstraat foto uit 1998, panden zijn afgebroken en op deze plek staat nu een
appartementencomplex met winkels/kantoren op de beganegrond.

Alteveerstraat de oostkant.

Sloot (nu Alteveerstraat)

Straat naar Alteveer

Bovenstaande 2 foto's ingezonden door N. Stoffers

Het Alteveerse opgaande. Foto ingezonden door Gerard BooijGeboortehuis van Gerda Hebels-Eshuis aan de Alteveerstraat. We zijn verhuisd op 1 mei 1938.
Her huurcontract liep van mei tot mei.. De verhuisboot was zo'n platte bok waar men ook de melkpullen in vervoerde.
(met dank aan Gerda Hebels-Eshuis)


Alteveer 5 en 5a de boerderij van Roelof Hartman, maar ook met foto's van de familie ten Buur van Alteveer (met dank aan Jan Hartman) 

Artikelen bekeken hits
1926407
Facebook Image

Copyright © 2021 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.