Skip to main content

Albert Veld

Albert Veld woonde in het Krakeel.

In het boek: “Albert, een Drentse loteling naar Moscou”, wordt in geuren en kleuren verteld over Albert Jans Veld, die in de Franse Tijd met de Franse troepen mee moest op de Russische veldtocht. Mooi beeldend wordt het vertrek uit het Krakeel voorgesteld. De volksoverlevering heeft hem daar geplaatst. Logisch, want eenmaal terug in Nederland, had hij een winkeltje in het oude Krakeel.
Jammer dat dr. Jacob Wattel, die de informatie voor de roman via een leerling van hem kreeg, en één en ander op papier zette, geen onderzoek heeft gedaan naar de woonplaats van Albert Veld. Toen dat jaren later wel gebeurde, bleek hij niet eens een Hoogevener te zijn! Albert Veld woonde op de noordkant van de Pesserdijk, buiten het Pesserveld, buiten Hoogeveen dus, in de gemeente Ruinen, onder Pesse.
Omdat de woning van zijn ouders maar een paar meter over de grens stond, zonder andere woningen van Pesse in de buurt, werd hij gemakshalve maar onder Hoogeveen gerekend. Dat is wat anders. Maar wonen deed hij er dus niet, ook al werd hij wel in Hoogeveen opgeroepen. En zijn vertrek naar Moscou had plaats vanuit het Pesserveld.
©Albert Metselaar