Skip to main content

Danes rijwielen en motoren

De heer Danes (Gerrit Daniël) en mevrouw Danes-Pras (Jacoba Beertje) hadden decennia lang een rijwiel en motorenzaak aan de Hoofdstraat 192.


Gerrit Daniël Danes in zijn jonge jaren   

 Jacoba Beertje Danes-Pras in haar jonge jaren

         

Mevrouw Danes kwam oorspronkelijk uit Vlaardingen. Ze kwam eind jaren dertig naar Hoogeveen, omdat haar vader hier een baan kreeg. Zelf had ze ook al snel een baan gevonden. Ze startte bij de belastingdienst. Later heeft ze nog een tijd gewerkt bij de EDS, als administratief medewerkster. De arbeidsovereenkomsten zie je hieronder.Op 1 juli 1937 nam Gerrit Daniël Danes de zaak over van zijn vader Jan Danes, die al op jonge leeftijd overleed. In 1945 verloofden G.D Danes en J.B. Pras zich en in 1949 trouwden ze.
De winkel van Jan Danes, die al op jonge leeftijd overleed. Foto vermoedelijk uit 1930

De rijwielzaak van Danes heeft bestaan van 1903 tot 1999. De eerste eigenaar was Jan Danes, die geboren is in Borger, op 17 oktober 1881. Zijn zoon Gerrit Daniël volgde hem op in 1937. De heer G.D. Danes overleed in 1993. Daarna heeft mevrouw Danes nog 6 jaar lang de zaak gerund, samen met medewerker Lambert Bouwmeester. Mevrouw Danes overleed begin dit jaar (2019) op 97-jarige leeftijd.

Met dank voor aanvullende informatie door Jan Pol

De heer Danes aan het werk in de werkplaats.


De heer Danes aan het tanken in 1970
Mevrouw Danes en Lambert Bouwmeester, eind jaren negentig van de vorige eeuw. Ook de heer Koen Hop heeft jarenlang als fietsenmaker bij Danes gewerkt.


Het pand vlak voor de sloop aan het begin van deze eeuw.


Dit gedicht van één van de klanten van mevrouw Danes hing de laatste periode voor het raam van de winkel. Hieruit blijkt hoe mevrouw Danes
werd gewaardeerd voor wie ze was en wat ze voor veel mensen heeft betekend. Het gedicht is geschreven door Hans Verbeek de vaste 
etaleur bij Buining.

Hieronder zie je nog een album met foto's van de familie Danes. Zij waren werkelijk een begrip in Hoogeveen!

Klik op het album om de inhoud te bekijken.

Klik op het album om de inhoud te kunnen zien.

Foto's en documenten ontvangen van de heer en mevrouw Otto en Lies Schmidt.