Cilie
De brief van Cilie en de nederzetting bij Schoonhoven.
oe graag mensen willen geloven dat Cilie de Cosse heeft geleefd, mag blijken uit het volgende: ik heb ooit bij wijze van 1-april-grap een brief geschreven, op naam van Cilie de Cosse, bijgenaamd ‘Nevelhekse’. Uit die brief zou blijken dat ze veilig met Allard naar Nederlands-Indië was gevlucht. Die brief zou rond 1 april in de Hoogeveensche Courant komen. Wat dus ook gebeurde. Die brief wordt nu als bewijsmateriaal TEGEN MIJ gebruikt, door mensen die volhouden dat ze nog steeds leeft. Die brief is inmiddels vertaald in het Duits, en meegenomen in een populair wetenschappelijk boekwerk over de Witte Wieven, in het Duits ‘Nevelhexen’. Als die brief echt is, dan ben ik Cilie. Geloofden mensen sommige andere dingen die ik geschreven heb, maar net zo gemakkelijk…..
Over geloof en werkelijkheid: Toen er in de 70’er jaren hard werd gewerkt aan de recreatieplas Schoonhoven, zat ik met Bertus ten Caat om tafel, fantaserend over hoe het leven moet zijn geweest toen er nog geen veen was, of het leven op de zandkoppen, voordat die door veen waren overwoekerd, àls die al allemaal overwoekerd waren. We fantaseerden een nederzetting bij elkaar, Bertus had nog een papieren skelet, slager Wildeboer had nog wel wat botten voor ons, de fotograaf werd gebeld, ikke hoedje op, en ja hoor: amateur-archeoloog A. Timmerman had een belangwekkende vondst gedaan bij Schoonhoven.
De resten van een nederzetting en zijn bewoners. Leuk, jazeker, dikke lol gehad. Maar nu komt het: het artikel ging mee in knipselarchieven, om vervolgens overal op te duiken. Ook in serieuze verzamelingen van het Rijksarchief in Drenthe, en wie weet wat al meer. Alsjeblieft, als een van u een artikel vindt met een geknielde A. Timmerman, pijp in de mond – geen vuur en geen tabak – bij een papieren skelet van Bertus en de botten van Wildeboer: mooi laten zitten, maar er wel bij schrijven dat dit een 1 april mop was!
Hierbij nog een mooie video met het nummer Cilie, geschreven door Arend Victorie en uitgevoerd door Bertus ten Caat van No Name