Skip to main content

Willemskade


In 1944 moest er graan geleverd worden. Dat gaf een hele drukte aan de Willemskade
Met dank aan Gerda Hebels-EshuisHet huis met de pijl is het ouderlijk huis van Gerda Hebels-Eshuis aan de Willemskade. We verhuisden op 1 mei 1938 van de Alteveerstraat naar de Willemskade. Het huurcontract liep van mei tot mei.
De verhuisboot was zo'n platte bok, waarin men ook de melkpullen vervoerde.


Achter het pand aan de Willemskade 33 lag een grote moestuin van Eppie Smit. En daarachter lag de ijsbaan "Het Noorden". Daar schalde de hele dag populaire muziek, waarvan wij ook mee konden genieten.
Een populair nummer was bijvoorbeeld
Lily Marleen.
Bovenstaande twee foto’s werden ontvangen van Gerda Hebels-Eshuis

 


Deze foto is gemaakt door de vader van Kees Thomas in 1943. Hierop is de Wilhelminabrug te zien, met de huizen die in de dertiger jaren aan de Willemskade Noordzijde zijn gebouwd. In het tweede huis van links (nr 51b, later 55) ben ik (Kees Thomas) geboren en getogen.

Dit is een foto van de zogenaamde Kloosterbrug in 1923, die toen was aangevaren door een bok met hooi. Een jaartje of zo geleden (2012) heeft daarover veel meer gestaan in de Veenmol. De Kloosterbrug lag over de Kloosterwijk, een zijstroompje van het Noordsche Opgaande/Willemskade. Het liep op de plaats waar nu de Prinses Irenestraat begint. Op de bovenste foto zie je links deze brug, die er dus 15 jaar later nog lag. Rechts op deze foto zie je nog net de Wilhelminabrug. Op dit plaatje is niets meer te zien van wat er anno 2013 staat. Best wel bijzonder. Voor mij extra mooi, omdat dit plaatje de plek toont waar later mijn (Kees Thomas) geboortehuis werd gebouwd.....

Met dank aan Kees Thomas

Foto uit 1910 van de Willemskade op de hoek met de Wilhelminastraat.

De molen van Rienders aan de Willemskade.

Bovenstaande foto’s werden ingestuurd door Willem Takens

Deze foto is genomen vanaf de Brink, richting de tegenwoordige Willemskade. Het gebouw links is nu een Chinees restaurant. Rechts staat nu een appartementencomplex op de hoek van het Marktplein en de Willemskade. De schoorsteenpijp links op de foto is van de toenmalige Vermicellifabriek. 

Willemskade ter hoogte van de "oude bouw".

Foto's ingezonden door N. Stoffers

De firma Ruijne aan de Willemskade. Op deze plaats staat nu de nieuwe bibliotheek.