Skip to main content

Lucas Aardenburg

In onderstaand fotoalbum zie je heel veel foto's van het bedrijf Lucas Aardenburg in Hoogeveen. Door op het album te klikken, kun je door het album bladeren. De meeste foto's in dit album zijn gemaakt door fotograaf Anno Bakker, in de zestiger jaren van de vorige eeuw.

    


Voor Lucas Aardenburg werden tot in de jaren vijftig en zestig door vele honderden gezinnen, vaak in de directe omgeving van de fabriek, bonen en of wortelen gepunt. Hieronder een foto bij het gezin van de familie Meinen uit de Albert Steenbergenstraat. De heer Meinen was o.a. ook één van de initiatiefnemers van de speeltuin vereniging Tuindorp. Met dank aan Andries Hooijer voor deze prachtige foto.


Met z'n allen wortels punten bij de familie Meinen in de Albert Steenbergenstraat


Beschrijving bij onderstaande video:
Bereiding van diepvriesproducten in een fabriek. De levensmiddelen worden gekookt en in dozen verpakt. In snelvriezers worden ze ingevroren. In Hoogeveen is één van de snelste en grootste vrieshuizen van Europa in gebruik gesteld. Met beelden van een koelcel in een supermarkt. (Bron: POLYGOON BIOSCOOPJOURNAAL) 

 
 

'De pijp van Aardenburg.’ 

De vier foto’s zijn gemaakt in opdracht van de gemeente Hoogeveen door Julius Pangkey Fotografie. Ze laten in vier stadia het opblazen en het neervallen van de pijp zien.

Voor mij (Johann Bisschop) hebben de foto’s een bijzondere waarde en wel om twee redenen. De eerste is: wij keken vanuit onze woonkamer aan de Dr. Van der Veldestraat 50 jaren lang dagelijks uit op de pijp. De tweede reden: mijn vader had zijn timmermanswerkplaats bij Lucas Aardenburg n.v. aan de voet van de pijp.

Ik weet nog hoe overweldigend groot ik de omtrek van de pijp vond, toen ik er voor het eerst aan de voet van stond, als jongen van zes of zeven jaar.

Burgemeester  Sytze Faber aan het detonatie-apparaat. Hij was burgemeester toen het fabrieksterrein van voorheen “de Kennemer” en later Lucas Aardenburg en Unillever IGLO, geschikt gemaakt moest worden voor de geplande woningbouw. Op de foto zijn aan de linkerkant van burgemeester Faber Henk Slagter en Hilco Vos van de gemeente Hoogeveen te zien. Ook verslaggever van de Hoogeveense Courant Jan Koers staat met zijn onafscheidelijke notitieblok achter de rug van Faber toe te kijken. Rechts op de foto bekijkt Catharinus Smit aandachtig de handelingen van Faber. Hij was, net als zijn vader en broer, werknemer van Lucas Aardenburg.

Precies op het moment van de ontploffing is dit plaatje gekiekt. Direct naast de pijp staat de timmermanswerkplaats, die door mijn vader steevast en consequent de keet werd genoemd!

 

 Wie de man op de foto is, is niet bekend.  Mooi plaatje dat prachtig laat zien dat de pijp in drie delen naar beneden komt.

 

Voor mij het mooiste plaatje, omdat dit de plek laat zien, waar mijn vader tussen 1939 en 1977 dagelijks zijn timmerwerkzaamheden uitvoerde. Prachtig is te zien hoe de ijzeren hoepels, die op regelmatige afstand om de pijp zaten, in datzelfde regelmatige ritme gerangschikt op de grond liggen, na het opblazen van deze bijzonder “landmark” van Hoogeveen. (Johann Bisschop).


 

Uit het Nederlandsch Weekblad voor Kruidenierswaren, Conserven en Comestibles. Het betreft de Bonencampagne.

De automatische bliksluitmachine van Aardenburg

 

Het inpakken van de blikken in dozen. Zowel mijn vader als mijn moeder werkten hier. De laatste natuurlijk tot ze gingen trouwen, in 1942. Bovenstaande foto’s werden ingezonden door Johann Bisschop


 

Een prachtige luchtfoto (1962) van de voormalige Lucas Aardenburg conservenfabriek, met linksonder de Weth. Robaardstraat. Op deze foto kunt u zien, dat Het Haagje nog “water” is (de Hoogeveense Vaart).

 

Wie kan vertellen welke mensen er allemaal op deze groepsfoto's van de oude blik- en conservenfabriek staan en in welk jaar deze foto's zijn genomen? Ze staan voor de fabriek, die net over het spoor stond en in 1929 werd geopend. 

Reactie:. Dit is de opening van de conservenfabriek Lucas Aardenburg in 1929. Op deze foto staan onder andere Lucas Aardenburg zelf (in het midden) met zijn vrouw Alida en zijn broer Jan (helemaal links). De overige lieden zijn mij onbekend.

Met vriendelijk groet,

Leo Aardenburg (kleinzoon van Lucas Aardenburg) 

Hierbij nog een reactie op bovenstaande reactie:

I can identify another very important person in this photo: my opa, Kees Aardenburg from Beverwijk. His eldest son Leo is my father. Leo was born 5/5/1916. He will be 97 this May. Our grandfathers were first cousins. My opa Kees, is standing not very far from your grandfather.

Should you like further contact, please don't hesitate to contact me.

Kind regards,

Mary Cronin-Aardenburg.

 

Nog een reactie op de foto van de opening van de conservenfabriek.

Mijn vader, Thomas Aardenburg staat er ook op. Mijn vader was een broer van Ome Luc. Op de foto staan familieleden van Lucas Aardenburg, van Alie van der Lem en van Marie van der Wiel en waarschijnlijk mensen van de fabriek en/of de gemeente. Burgemeester Tjalma opende de fabriek.

Op de foto staan de volgende mensen:

* 1. Jan Aardenburg, bedrijfsleider, geb. 1895

* 2. Leonardus Aardenburg, mijn opa, geb. 1861

* 3. Willem Aardenburg, geb. 1894

* 4 Thomas Aardenburg, mijn vader geb. 1900

* 5. De vrouw van burgemeester Tjalma

* 6. Burgemeester Tjalma

* 7. Alie van der Lem, vrouw van Lucas

* 8. Lucas Aardenburg, geb. 1897

* 9. Marie van der Wiel, vrouw van Jan

* 10. Thijs Burger, zwager Ome Luc

* 11. Piet Aardenburg, geb. 1898

Kees en Anie Nelis, familieleden van tante Alie moeten ook op de foto staan. Ik weet alleen niet waar.

Veel succes,

Jose Niessen Aardenburg.

 
Lucas Aardenburg aan Het Haagje.

Op 27 mei 1929 verrichtte burgemeester Tjalma van Hoogeveen, in gezelschap van de burgemeester van Ruinen, Jonkheer A.W. van Holte tot Echten (onder wiens gemeente de fabriek viel) de openingsplechtigheid. Mijn opa, Lucas Aardenburg, huurde dit pand van de gemeente voor de periode van 10 jaar voor f.40,-- per week. De fabriek stond toen aan het spoor. Er was een groot productiegebied en hier was een goede laadgelegenheid.

Op 31 mei 1934 legde mijn vader Leo Aardenburg – hij was toen 12 jaar oud! - de eerste steen voor de nieuwe fabriek aan het Haagje. In 1935 werd de fabriek daar in gebruik genomen. 

In 1960 werd de fabriek overgenomen door Unilever. De naam Aardenburg moest behouden blijven en daarom werd het bedrijf voortaan Lucas Aardenburg Iglo Diepvries genoemd.

Van de personen op de foto weet ik dus, dat Jonkheer van Holte tot Echten erop moet staan. De twee hierboven genoemden, Kees en Annie Nelis-van der Lem, staan midden op de foto (man met licht pak en vrouw met donker hoedje op). Annie was een zus van Alie Aardenburg-van der Lem.

Marianne van Zanten- Aardenburg


Receptie in 1955 bij Lucas Aardenburg met geheel links Rink van Dalen. 
Met dank aan Jacky van Dalen