Luchtfoto's

Luchtfoto's van Hoogeveen 

Fotoalbum met meer dan 250 foto's van Hoogeveen vanuit de lucht genomen, klik op het album om alle foto's te kunnen zien

Wanneer je op onderstaande foto klikt opent zich een fotoalbum.


Kleuren luchtfoto van Hoogeveen genomen in 2004 (met dank aan Willem Meinen)

Luchtfoto eind zestiger jaren plan zuid, met de torenflat De Arend op de achtergrond. (Met dank aan Henk Udding)

 

Verbouw gemeentehuis, het appartementencomplex t.o.v. de Tamboer is in aanbouw. 

Ik kreeg onlangs een luchtfoto van plan-Zuid die genomen is nog voor de aanleg van het nieuwe Hoogeveense kanaal. Op de foto is nog juist te zien dat in het verlengde van de Arend richting Hollandscheveld (Langedijk) er twee panden stonden waarvan de laatste is verdwenen. De laatste woning is geweken voor de aanleg van het huidige kanaal. Voor zover ik kan achterhalen hebben mijn ouders in de jaren 50 in deze laatste woning enkele jaren gewoond! (met dank aan dhr. Tinus Boer)

Ziekenhuis Bethesda aan de Schutstraat eind 20-tiger jaren van de vorige eeuw. Het ziekenhuis werd in 1914 in gebruik genomen. In 1970 werd het nieuwe ziekenhuis in gebruik genomen en later is dit oude pand door brand in de as gelegd. Op de huidige plek staat nu het kantoor van de TVM.

Een foto uit begin van de zestiger jaren. Helemaal middenboven ziet u het stationsgebouw. Rechts daarvan het voormalige Hotel Homan (op de huidige plaats staat nu een appartementencomplex). Duidelijk is te zien op deze foto midden onder het kruispunt Hoofdstraat, Brinkstraat en Willemskade Blankenslaan. Op de Blankenslaan is de RK-kerk in aanbouw.

Elim eind 50-tiger jaren. Op voorgrond de Carstenswijk en in het midden van het dorp de kerk. 

Foto gemaakt eind 40-tiger jaren. De Hoofdstraat was net gedempt. Het Haagje, Schutstraat en Alteveerstraat zijn nog kanalen. Aan het Haagje is de oude Gereformeerde school nog te zien en helemaal rechtsonder de grote schoorsteenpijp van Lucas Aardenburg. 

Hollandscheveld eind vijftiger jaren waar je kunt zien dat het Hoekje nog een kanaal is. Midden onder op de foto zie je de Rieghoogstendijk met de ophaalbrug. 

 

Kruising Hoofdstraat, Kerkstraat en Raadhuisstraat. Foto is genomen tijdens de Generaal Crearwandeltocht in 1962. Rechtsonder op de foto ziet u het pand van fotograaf Anno Bakker. 

 

Een foto uit het midden van de vijftiger jaren van het noordelijk gedeelte van Hoogeveen. Het gemeentehuis is te zien links midden op de foto en de markt en de "oude bouw" midden rechts op de foto. Het hele industriegebied is nog leeg, wel is rechts iets boven het midden de blikfabriek te zien. 

De Hoofdstraat toen er nog een vaart door liep, deze foto is vlak voor de 2e wereldoorlog genomen. Midden rechts op de foto kun je de oude hervormde lagere school nog zien.

Foto van de Hoofdstraat uit 1962, deze werd genomen tijdens de Generaal Crearwandeltocht. Dit is het noordelijk gedeelte van de Hoofdstraat. In het midden van de foto ziet u een schuur deze is van garage Hartgers (toen nog gevestigd in de Hoofdstraat). Schuin tegenover is het pand te zien waar tot 2015 het museum de 5000 morgen en de TIP waren gehuisvest. In 1962 zat hier het kantoor van de OBM en woonde de familie Jonker er. Schuin aan de overkant zit nu het kantoor van Uiterwijkwinkel, daarnaast zat in 1962 groenteboer Wim Oosting. Rechts op de foto zijn zuivelwinkel Feijer te zien, vishandel Baas en bakker Bartlema. Links boven is het oude politiebureau en het gebouw van sociale zaken nog te zien. Op de plaats waar nu de Tamboer staat, staan nog een rij oude woningen en een woonboerderij. Vervolgens het pand van de toenmalig advocaat Stadig, dierenarts de Vries (nu ANWB) en tandarts Kaajan. Kortom een prachtig tijdsbeeld! 

Foto van de landbouwtentoonstelling in 1960. De tenten stonden op het terrein achter de toenmalige technische school, de kermis was op de goederenmarkt voor de oude bibliotheek. Midden op de foto ziet u het marktcafé Royal, daar schuin voor is de markthal te zien daar werd de pluimveemarkt gehouden en de korfbalvereniging hield daar haar trainingen. Ook werd daar geoefend door de Hoogeveense Jeugddrumband. Rechtsonder is de openbare lagere school nog te zien.

Artikelen bekeken hits
1990992
Facebook Image

Copyright © 2022 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.