Skip to main content

Luchtfoto's

Luchtfoto's van Hoogeveen 

Fotoalbum met meer dan 250 foto's van Hoogeveen, vanuit de lucht genomen,

Klik op het album om alle foto's te kunnen zien.

Als je op onderstaande foto klikt, opent zich een fotoalbum.

Kleuren luchtfoto van Hoogeveen, genomen in 2004.

Met dank aan Willem Meinen

Luchtfoto van plan zuid, uit eind zestiger jaren, met torenflat De Arend op de achtergrond.

Met dank aan Henk Udding

 

Verbouw van het gemeentehuis. Het appartementencomplex tegenover de Tamboer is in aanbouw.

Ik kreeg onlangs een luchtfoto van plan-Zuid die nog voor de aanleg van het nieuwe Hoogeveense Kanaal genomen is. Op de foto is nog juist te zien dat in het verlengde van de Arend, richting Hollandscheveld (Langedijk) twee panden stonden. De achterste daarvan is verdwenen. De laatste woning moest wijken voor de aanleg van het huidige kanaal. Voor zover ik kan achterhalen, hebben mijn ouders in de jaren 50 enkele jaren in deze laatste woning gewoond!

Met dank aan dhr. Tinus Boer

Ziekenhuis Bethesda aan de Schutstraat, eind jaren 20 van de vorige eeuw. Het ziekenhuis werd in 1914 in gebruik genomen. In 1970 werd het nieuwe ziekenhuis in gebruik genomen. Later is het oude pand door brand verwoest.

Op deze plek staat nu het kantoor van de TVM.

Een foto uit het begin van de zestiger jaren. Helemaal middenboven is het stationsgebouw te zien. Rechts daarvan staat het voormalige Hotel Homan. Op die plaats staat nu een appartementencomplex.

Midden onder op deze foto zijn de kruispunten Hoofdstraat-Brinkstraat en Willemskade-Blankenslaan duidelijk te zien.

Op de Blankenslaan is de RK-kerk in aanbouw.

Elim eind 50-tiger jaren. Op voorgrond de Carstenswijk en in het midden van het dorp de kerk. 

Foto gemaakt eind jaren 40. De Hoofdstraat was net gedempt. Langs Het Haagje, de Schutstraat en de Alteveerstraat zijn nog kanalen.

Aan het Haagje is de oude Gereformeerde school te zien. Helemaal rechtsonder staat de grote schoorsteenpijp van de fabriek van Lucas Aardenburg.

Hollandscheveld, eind vijftiger jaren. Je kunt zien dat het Hoekje nog een kanaal is. In het midden, onder op de foto zie je de Riegshoogtendijk met de ophaalbrug.

 

Kruising van de Hoofdstraat met de Kerkstraat en de Raadhuisstraat. Deze foto is genomen tijdens de Generaal Crerarwandeltocht in 1962. Rechtsonder is het pand van fotograaf Anno Bakker te zien.

 

Een foto uit het midden van de vijftiger jaren met het noordelijke deel van Hoogeveen. Midden op de foto zijn links het gemeentehuis en de markt te zien en rechts de "oude bouw". Het hele industriegebied is nog leeg. Wel is rechts, iets boven het midden, de blikfabriek te zien.

De Hoofdstraat toen er nog een vaart door liep, Deze foto is vlak voor de 2e wereldoorlog genomen. In het midden rechts kun je de oude hervormde lagere school nog zien.

Foto uit 1962 van de Hoofdstraat. Deze werd genomen tijdens de Generaal Crerar wandeltocht. Dit is het noordelijk gedeelte van de Hoofdstraat. In het midden van de foto ziet u een schuur van garage Hartgers die toen nog in de Hoofdstraat was gevestigd. Daar schuin tegenover is het pand te zien, waarin tot 2015 het museum de 5000 morgen en de TIP waren gehuisvest. In 1962 zat hier het kantoor van de OBM en woonde de familie Jonker er. Schuin aan de overkant is nu het kantoor van Uiterwijk Winkel en daarnaast zat in 1962 groenteboer Wim Oosting. Rechts op de foto zijn zuivelwinkel Feijer, vishandel Baas en bakker Bartlema te zien. Links boven zijn het oude politiebureau en het gebouw van sociale zaken te zien. Op de plaats waar nu de Tamboer staat, stonden toen een rij oude woningen en een woonboerderij. Daarnaast zijn de panden van de toenmalig advocaat Stadig, dierenarts de Vries (nu ANWB) en tandarts Kaajan te zien. Kortom  een prachtig tijdsbeeld!

Foto van de landbouwtentoonstelling in 1960. De tenten stonden op het terrein achter de toenmalige technische school. De kermis was op de goederenmarkt voor de oude bibliotheek. Midden op de foto is het marktcafé Royal te zien en schuin daarvóór de markthal, waar de pluimveemarkt werd gehouden. De korfbalvereniging hield hier haar trainingen. Ook werd er geoefend door de Hoogeveense Jeugddrumband. Rechtsonder is de openbare lagere school te zien.