Skip to main content

Engeland

Engeland (Sara Kirby vroeg uw hulp)

Familie Simon Lazarus, Het Haagje 28?, Hoogeveen
Sara Kirby heeft drie foto's van haar moeder met 2 Duitse kinderen, die vóór de oorlog naar Hoogeveen geëmigreerd zijn. Deze kinderen waren Joods en blijkbaar familie van ons. Zij zijn volgens mij in de oorlog omgekomen. Ik heb op de site www.jewishmonument.nl gekeken en het gezin dat er qua leeftijden van de kinderen het dichtst bij komt, is het gezin van Simon Lazarus en Margarete de Taube. Het gaat om Irmgard (Oldenburg, 29 augustus 1924 - Auschwitz 19 februari 1943) en Curt/Kurt (Oldenburg, 22 december 1925 - Sobibor, 28 mei 1943).
Op mijn foto's lijkt Irmgard zo'n jaar of 15 te zijn. Dus dan zouden ze waarschijnlijk rond 1937/38 genomen kunnen zijn. Dit gezin woonde in Het Haagje 28 in Hoogeveen. Nu wil ik graag weten of er misschien schoolfoto's bestaan met deze kinderen, zodat ik kan zien of de kinderen op mijn foto's inderdaad Irmgard en Curt Lazarus zijn. Kunt u mij helpen? Kent u misschien iemand die vroeger in Het Haagje heeft gewoond en hen heeft gekend?
Ik stuur u hierbij de 3 bedoelde foto's. Ik neem aan dat ze in Hoogeveen zijn genomen. Ik hoop, dat het stenen muurtje bij het trapje misschien herkenbaar is. Op de foto Deutsche Kinder mit Mutter staat hun moeder, Margarete Lazarus-de Taube, waarschijnlijk achter Irmgard.
Vriendelijke groet,
Sara Kirby
P.S. Inmiddels heeft mevr. Sara Kirby informatie gekregen over de mensen op de foto. Met name aan Anneke Pol van de Historische kring in Hoogeveen heel hartelijk dank voor de informatie.

 

Update oktober 2018:

Plaatsen van herdenkingsstenen.

Plaatsen van herdenkingsstenen.

Het gezin van Simon Lazarus en Margarete Lazarus-de Taube, gewoond hebbend in het Haagje 28.
Simon Lazarus was geboren in Stapelmoor. Het ligt een paar kilometer over de Duitse grens, ter hoogte van Nieuweschans. Hij trouwde in 1921 in Neustadtgödenz met Margarete de Taube. Via Oldenburg kwamen ze in oktober 1938 naar Hoogeveen. Daar werden ze op 17 oktober van dat jaar ingeschreven. Ze waren net op tijd weg. De druk op de Joodse bevolking werd in Duitsland meer en meer opgevoerd en per 5 oktober 1938 moest er een J in de paspoorten staan. Vanaf november 1938 werd Duitsland bijna onleefbaar voor Joodse inwoners. Simon probeerde aan de kost te komen als landarbeider. Ze haalden ook Margareta’s vader en moeder uit Wenen naar Nederland. Oma overleed 22 april 1940, bij hen in huis. Hoogeveen bood hen enkele jaren extra levenstijd. Maar verder vluchten kon niet meer. Ze werden vermoord in Sobibor en Auschwitz.

Bron: Facebookpagina Stichting Hoogeveense Herdenkingsstenen