Jan Bols (Allround schaatser)

Jan Bols was gespecialiseerd op de lange afstanden. Zo won hij op het wereldkampioenschap allround in 1969 de 10.000 m. En begin 1970 vestigde hij een wereldrecord op de 3000 meter en in Inzell vestigde hij een wereldrecord op de "Grote vierkamp".

In 1972 eindigde Bols bij zowel de Europese als de wereldkampioenschappen op de derde plaats in de eindrangschikking. Tweemaal heeft hij een wereldrecord verbeterd. Hij was gespecialiseerd op de lange afstanden. Zo won hij op het wereldkampioenschap allround in 1969 de 10.000 m. Een jaar later won hij op het WK de 5000 en de 10.000 m. Bols nam tweemaal deel aan de Olympische Winterspelen.

Lange tijd was Bols achter Kees Verkerk en Ard Schenk de beste schaatser van Nederland. In 1971 werd hij Nederlands kampioen. In dat jaar was hij de grote kanshebber voor het Europees kampioenschap, maar door een foutieve wissel op de 5000 meter (Bols reed twee keer een buitenbaan) werd hij gediskwalificeerd. Hij startte toen niet meer op de 1500 m.

Zijn laatste twee wedstrijdseizoenen reed Bols bij de profs, samen met Verkerk en Schenk. Na zijn schaatsloopbaan begon Bols een sportzaak in zijn geboorteplaats Hoogeveen. Deze werd later overgenomen door zijn zoon, Alexander Bols. De winkel, inmiddels een filiaal van de Intersport-keten, draagt nog wel Jan Bols' naam.

In juli 2017 werd Bols bestolen van zijn Gouden Schaatsen van Inzell, Veenoord en Viking, die Bols kreeg voor het vestigen van nieuwe wereldrecords. Daarnaast zijn de gewonnen medailles verdwenen. (Bron: Wikipedia)

 

Onderstaand zie je de uitnodiging van 2 mei 1970, om Jan Bols in Hoogeveen te huldigen in de Tamboer in Hoogeveen, voor zijn prestaties op de diverse schaatskampioenschappen.

Op bovenstaande kaart de handtekeningen van diverse kernploegleden uit die tijd.Foto van Jan Bols vlak voor de deelname aan de winterspelen in Sapporo in 1972, hij werd daar o.a. 4e op de 10.000 meter.

(met dank aan Anje Boer-de Boer)

Artikelen bekeken hits
1926397
Facebook Image

Copyright © 2021 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.