Het Noorderhuis

Kinderherstellingsoord/koloniehuis Noorderhuis

 

Klik en scrol op onderstaand fotoalbum voor foto's van Het Noorderhuis en met ruim 300 groepsfoto's. 

In 1924 werd het Noorderhuis gebouwd door het Centraal Genootschap voor Kinderherstellingsoorden, afdeling Hoogeveen. Tot 1970 een instelling waar 'bleekneusjes' moesten aansterken door een gezond eet- en leefpatroon en veel Drentse boslucht. Vele duizenden kinderen verbleven hier ooit minimaal zes weken. Aan het huis was ook een school verbonden. Daarna was het Noorderhuis, tot 1979, een medisch tehuis voor kinderen met psychosociale problemen. Het gebouw werd in 1984 door brand verwoest. Op het 3 ha grote terrein werd in 1990 het bungalowdorp De Santbrincke gebouwd. (Bron: geheugen van Drenthe)


Hier volgt mijn verhaal van het verblijf in het Noorderhuis in 1970

Mijn naam is Alex Schut. Mijn verblijf in het Noorderhuis was van 6 augustus t/m 15 september 1970.
Als kind was ik behoorlijk onhandelbaar, mijn ouders hebben daarom om hulp gevraagd. Op advies van mijn huisarts is toen besloten dat ik naar het Noorderhuis ging. Als kind van 10 jaar heb je weinig te kiezen. De reis naar Hoogeveen was al een hele onderneming. Vanuit Vaassen (bij Apeldoorn) naar het Noorderhuis was voor mij een hele wereldreis. Wat ik van het gebouw kan herinneren, is de slaapkamer. Het was een hele grote ruimte met allemaal naast elkaar staande bedden tegen de muur en je had een nachtkastje. De slaapkamer had zicht op de doorgaande weg Hier sliepen de jongens. Heimwee ontzettend veel heimwee heb ik gehad. Ik was nog nooit zo lang van huis geweest. De leidsters waren niet te flauw, van enig mededogen kon je op dit punt niet rekenen. Eten deden we in de nieuwe aangebouwde vleugel. Eén herinnering staat mij bij dat een van de jongens tijdens het eten per ongeluk zijn bestek op het bord had gelegd, en daarom geen eten meer kreeg. Wat ik mij verder kan herinneren, is dat we veel hebben gewandeld, ook een keer over de heide. Mijn ouders mochten op mijn verjaardag langs komen (9 september) ik was héél blij ze weer te zien. De foto waar we op een stenen muurtje zitten is toen gemaakt. Van namen van de jongens kan ik mij niets herinneren. Een jongen uit de groep wist al een paar weken voor de tijd, dat hij nog een keer 6 weken moest blijven. Wel heb ik nadat ik weer thuis was de groepsfoto gekregen. Ik ben de jongen op de tweede rij rechts. Op de achterkant staat de duur van het verblijf, de 3 namen van de leidsters en de namen zijn: Irene, Henny en Marjon. En de naam van onze groep was de clowns. Verder staat vermeld dat ik 1 kilo en 1 ons was aangekomen. Ik vraag mij de laatste tijd veel vaker af hoe het iedereen nu vergaat. Het is ook alweer meer dan vijftig jaar geleden. Het verblijf in het Noorderhuis heeft veel indruk op mij gemaakt vooral omdat er voor jouw word gekozen en geen invloed er op hebt gehad, aan de andere kant zaten mij ouders over mij met hun handen in het haar en hebben gezocht naar een oplossing.
Overigens is het mij allemaal goed gekomen. Ik heb een baan en nu woon ik in de omgeving van Breda.

Met dank aan Alex Schut


Op de 2e rij rechts Alex Schut.


Verblijf in het Noorderhuis voorjaar 1956

In het voorjaar van 1956 is Johan Beijering 6 weken opgenomen geweest in het vakantie koloniehuis Het Noorderhuis. Hij verteld: "Ik was er 6 weken in het voorjaar van 1956. De schoolarts: "niet dik genoeg". Dus 6 weken vakantiekolonie. Wat had ik een heimwee naar huis. Maar ik ben bijna niet gegroeid. Ik denk hoofdzakelijk vanwege heimwee. Maar het zat hem ook in mijn aanleg denk ik. Een buurjongen was nogal "gezet" en hij mocht lekker bij zijn pap en mam blijven. En dan nog even dit. Ik zei natuurlijk tegen mijn mam op zien Drents. "Waorum moet ik daor eiglijk hen" "Ja mien jong pap en mam vind'n ok niet mooi maor dokter heft zegt" Ja waren zo (toen) de verhoudingen."

Noorderhuis
Groep Noorderhuis voorjaar 1956, onderste rij derde van rechts zit Johan Beijering, toch niet echt een mager jongetje! (Johan dank voor de foto en je verhaal)


Bij deze het verhaal van Ton Scholder over zijn verblijf in het Noorderhuis. 

Allereerst even iets over de foto’s: 

Ik zit op de eerste rij 3e van rechts. Mijn tweelingzuster staat op de 2e rij en mijn oudste zuster achterin. Alleen van de zuster, geheel links op de foto weet ik dat zij Lammie genoemd werd. Ik weet niet of het haar voor- of achternaam was. De man achterin is Henk. 

Hier zit ik helemaal rechts, mijn tweelingzuster links op de 2e rij en achterin mijn oudste zuster. De 4e van rechts op de 1e rij is Evert Kommer eveneens uit Utrecht afkomstig. 

Nu mijn verhaal:

Vanuit Utrecht … 

Met 2 autobussen vanaf de Kruisstraat in Utrecht naar het Noorderhuis in Hoogeveen. Dat was voor de meeste kinderen een hele stap, omdat zij zelden zo lang van huis gingen. Daar aangekomen werden wij ingedeeld.

Er werd gekeken naar leeftijd en vooral naar de lichamelijke gesteldheid. Je had de “Grote en Kleine meisjes” en de “Grote en Kleine jongens” groep. Daarnaast nog een groep met kleintjes de “Appelmoesjes” genaamd, het was de enige groep waar jongens en meisjes bij elkaar zaten. Waarom ik tot 3x toe bij de Appelmoesjes terechtkwam blijft voor mij nog steeds een raadsel. 

De dagindeling … 

’s-Morgens: 

Vroeg op, wassen, tanden poetsen, aankleden, sloffen aan en naar de eetzaal. In de eetzaal eerst een gebed en daarna eten zoveel je op kon. Weigeren was er niet bij, dan werd je wel geholpen. Na het eten wandelen in het bos of naar het grote zandterrein achter het Noorderhuis. Alleen bij zeer slecht weer mochten we in de speelkamer spelen, ik heb dat slechts 1x meegemaakt. 

’s-Middags: Warm eten met een toetje. 

Eenmaal per week voorafgegaan door een eetlepel vette gele levertraan. Weigeren had geen enkele zin. Men stopte de lepel vol levertraan in je mond en knepen dan je neus dicht zodat je wel moest doorslikken. Die levertraan proef ik af en toe nog, wat was dat een smerig spul. Als er een jarige in de groep was, werd zijn/haar stoel versierd en een speciaal toetje gemaakt met een versiersel erop.  Na het eten moest er gerust worden dus allemaal naar bed. Na het dutje, waar weinig van terechtkwam, werd er meestal tijd ingeruimd voor onder meer het schrijven naar huis, je ontvangen post lezen of het verschonen van je kleding enz, enz. 

’s-Avonds:

Er kwamen grote schalen vol met boterhammen op tafel en werden zo nodig nog bijgevuld. Tijdens het eten werd er steevast voorgelezen vooral “Pietje Bells Avonturen”. Uit een opmerkelijk groot en dik vertelselboek. Het ’s-avonds gaan slapen heeft de avond- en nachtzusters veel hoofdpijn bezorgt. Regelmatig werd de boel op stelten gezet en de schuldige er tussenuit gehaald. Hij of zij moest dan voor straf op de gang bij de zusters blijven. Iets wat mij nog goed is bijgebleven is, dat de zusters om hun tijd te doden tijdens de wacht, kleding repareerde en kousen zaten te stoppen. 

Tijdens het verblijf mochten de ouders slechts éénmaal langs komen voor bezoek, dat was om heimwee te voorkomen. Een ander uitstapje was op de zondagmorgen. Dan kwam er een luxe zwarte Chevrolet en gingen we in Hoogeveen naar de kerk. Opvallend genoeg waren er in die tijd maar weinig die zondags naar de kerk gingen.

Als afscheid uit het Noorderhuis, werd door elke groep een toneelstukje ingestudeerd en attributen gemaakt. Dat was wel leuk. Het enige wat ik mij nog herinner is, dat ik een circusdirecteur en timmerman ben geweest. 

Herinneringen aan het Noorderhuis zelf … 

Ik ben inmiddels 53 jaar en herinner mij het Noorderhuis als een zeer groot gebouw bekleedt met veel klimop langs de muren. Er lag een grasperk met oprijlaan voor het gebouw. Binnengekomen kwam je in een grote hal met achter in het trappenhuis met mooie brede houten trappen. Deze leidde naar de slaapzalen en de zolderverdieping. De overlopen bestond uit houten gelakte vloeren, die glad geboend waren (vandaar het gebruik van sloffen).

Er mocht absoluut niet gegleden worden, daar waren ze fel op. Op de begane grond was het kantoorgedeelte, de speelzaal, de eetzaal, de keuken en de kleedruimten met douches. Vandaar uit liep je naar het zandterrein en het bos. 

Op de 1e verdieping rechts van de trap, sliepen de Kleine Meisjes en de Appelmoesjes op dezelfde zaal. Langs de wanden stonden de bedden 2 aan 2 en afgescheiden door een scherm met een glazen ruit erin. Aan het eind van deze zaal was ook de zogenaamde Ziekenboeg waar eventuele zieken verpleegd werden. In mijn geest stonden daar ongeveer 4 á 6 bedden. Grenzend aan de zaal lag ook de slaapkamer van de nachtzuster, zij kon dan snel ingrijpen bij calamiteiten of geklier. In het midden van de zaal stond een groot blok van wasbakken met alles erop en eraan. De andere zaal, links van de trap was voor de Grote Meisjes. Hoe daar de indeling was weet ik niet, maar ik ga ervan uit dat het bijna identiek was. 

Hetzelfde geldt ook voor de 2e verdieping waar de Grote en Kleine Jongens sliepen. De zolderverdieping werd gebruikt voor het opbergen van je meegebrachte kleding e.d.. Tevens werd deze verdieping gebruikt voor de opslag van toneelattributen. Op het zandterrein stond een overdekte ruimte met een bank over de gehele lengte. Daar was ook een ingebouwde schuur met speelgerei zoals scheppen, emmertjes e.d. Wat mij bijgebleven is: als je een schep wilde hebben moest je op de streepjes van de steel letten, maximaal 5.Dat had te maken met de lengte van de persoon, in mijn geval had ik 3 streepjes. 

Enige herinneringen: 

In mijn groep zat ene Evert Kommer. Hij was ’s-avonds op de zaal rondom de wasbakken aan het klieren met water. Toen hij de zuster hoorde aankomen nam hij een run naar zijn bed, maar vergat dat er nog een scheidingswand tussen de bedden stond. Hij sprong er dwars doorheen. Gelukkig zonder gevolgen.  Met Henk de tuinman heb ik nog een kraai verzorgd tijdens mijn verblijf. Het dier was waarschijnlijk uit zijn nest gevallen. Henk heeft toen een kooi geregeld zodat ik hem verder kon verzorgen. De kraai heb ik later weer kunnen uitzetten in het bos.

En toen … 

Een jaar of 10/12 geleden was ik voornemens om nog eens te gaan kijken bij het Noorderhuis. Toevalligerwijs zag ik op de televisie een programma met reddingshonden die klaar gestoomd werden vanwege een ramp, die ergens in Rusland of Joegoslavië ( ? ) had plaats gevonden. Het was een hondenbrigade uit Hoogeveen, zo werd erbij verteld. Zij waren bezig tussen brokstukken steen en opeens kwam de naam Noorderhuis op een betonnen balk langs. De betonnen balk lag tussen het puin en had vroeger boven de hoofdingang gezeten. 

Toen wist ik, dat er niets meer te vinden was. 

Nu met Internet ben ik blij, dat ik toch nog iets over het Noorderhuis te weten ben gekomen en mee kon helpen aan meer informatie. 

Tot zover mijn verhaal. 

Groetjes Ton Scholder. 

VERVOLG

Van mijn vader ( inmiddels 83 jaar ) heb ik de tekst van het Noorderhuislied. Hij zat het ineens voor zich uit te zingen en heb ik snel de tekst opgeschreven. Ik weet niet hoe oud of het is, maar achteraf herkende ik het ook. Mijn vader zegt, dat hij in diverse kolonies heeft gezeten waaronder ook die in Hoogeveen. Het is mij niet duidelijk geworden of hij ook in het Noorderhuis gezeten heeft. Zijn geheugen is gezien zijn leeftijd niet al te best meer. 

Het lied is op de wijs van " Op de grote stille heide ". 

Het Noorderhuislied: 

Noorderhuis daar moet je wezen 
Noorderhuis daar moet je zijn. 
Want daar wordt je weer genezen 
van je ziekte en je pijn. 
en je speelt er heel den dag 
ik wou dat moeder het eens zag. 
Kom kinderen naar buiten 
waar alle vogels fluiten 
Naar buiten. 

Ik hoop, dat je er wat aan hebt. 

Groetjes. 
Ton Scholder 


Verblijf Noorderhuis te Hoogeveen. (door Anneke Boekholt)

Van 26-10-1961 t/m 5-12-1961.

Gisteren 18 januari 2008 stuurde onze zoon een site naar ons van het Noorderhuis te Hoogeveen. Ik was blij verrast met de site, en speurde de foto's en verhalen over het Noorderhuis af.

Deze Foto kwam ik helaas niet tegen, ik dacht laat mij dit maar doorsturen misschien dat er mensen die zich hier in herkennen, en hierop willen reageren. 

Ik zou niet weten wie het allemaal zijn, ik ben het meisje dat voorop het paard zit.

Van de mevrouw links vooraan, staat mij nog vers in het geheugen dat dit de directie was, hoe ze heet weet ik niet meer. Ik zou graag willen weten wie dit allemaal waren. Als er ergens nog documenten zijn die betrekking hebben van deze groep zou ik dat graag willen ontvangen. Ik neem aan als je daar verbleef er wel ergens gegevens van de personen moeten zijn, ik zou het erg prettig vinden dat ik die gegevens van mij nog eens door zou kunnen lezen.

Ik heb ook nog een brieven opener van het Noorderhuis in mijn bezit die kregen wij destijds mee als herinnering van het Noorderhuis, ik gebruik het nog steeds. Ik hoop dat ik een reactie ontvang.

Groetjes Anneke Boekholt-Norder

E-mail adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. 


Hier drie foto's van kinderhuis "Het Noorderhuis", dat vroeger aan de Hoogeveenseweg 14 stond. Als er mensen zijn die nog meer informatie hebben over "Het Noorderhuis", laat dit dan a.u.b. even per email weten.      
Bovenstaande 3 foto's werden ingezonden door Erik Versendaal 


De laatste twee foto's boven en rechts zijn ingezonden door de familie Mulder. Hinke Mulder woonde in 1953 in het Noorderhuis. Hinke staat rechts op de foto met de schep in de hand.

 

Janny de Wit stuurde een foto in van het Noorderhuis, zij verbleef hier 6 weken. Ze staat op de foto midden met een rode letter.


Onderstaande foto ontving ik van Wout. Deze foto komt uit de nalatenschap van mevr. Brinkman. Op de foto staat haar zoon Klaas Brinkman (1947), het is niet duidelijk waar hij precies op deze foto staat, de foto is waarschijnlijk genomen in de periode 1954-1960. Heeft u aanvulling c.q. namen van de kinderen die op deze foto staan dan horen we het graag.


Op bovenstaande foto sta ik ongeveer in het midden met een sjaaltje om {en uitstaande oren}.Ik ben van 1947 en in de tweede klas vanuit Roden naar het Noorderhuis gebracht.
Dus ik denk dat de foto uit 1954 is. De foto heeft bij ons thuis heel lang verborgen gelegen en pas na het overlijden van moeder boven tafel gekomen. Hindrik de Vries toen Roden nu Groningen.


Hieronder enkele foto's uit het fotoarchief van fotograaf Anno Bakker (vermoedelijk eind jaren vijftig begin jaren zestig)












De foto's hieronder ontving ik van de heer Wieger Brouwer, waarvoor dank. Zo zagen de "bewijzen" van verblijf eruit wanneer men een tijdje in een gezondheidskolonie zoals Het Noorderhuis verbleef.

Artikelen bekeken hits
1991110
Facebook Image

Copyright © 2022 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.