Boeken

Boek(je) in de maak over de Bevrijdingsfeesten in Hoogeveen in 1945

Ik wil graag een boek(je) maken over de Bevrijdingsfeesten in Hoogeveen in 1945 inclusief de huidige buurtdorpen Elim, Fluitenberg, Hollandscheveld, Nieuweroord, Nieuwlande Noordscheschut, Pesse, Stuifzand en Tiendeveen. Kort geleden ben ik begonnen met mijn onderzoek. In het Oud Archief in Hoogeveen vond ik gisteren een “bevrijdingsposter” ter ere van de bevrijders met de tekst: “Free Holland welcomes the soldiers of the Allies. Welkom in het vrije Nederland !’ Voor de duidelijkheid: mijn boek gaat niet over de Bevrijding van Hoogeveen: dat is gedetailleerd beschreven door Albert Metselaar. De Canadezen, maar vooral de voor lange tijd vergeten Belgen speelden hierin een grote rol. Waarschijnlijk waren de Bevrijdingsfeesten in Hoogeveen in 1945 feesten met een dubbel gevoel. Enerzijds blijdschap omdat men verlost is van het juk van de Duitse bezetter. Anderzijds zijn er veel mensen in Hoogeveen die dierbaren in de oorlog hebben verloren. Reeds voor de bevrijding van Hoogeveen op 11 april 1945 waren er enkele kleine, spontane uitingen van feestvreugde die snel werden opgedoekt als de bezetter weer in beeld kwam.

Ik ben ook erg benieuwd hoe de Bevrijdingsfeesten in Hoogeveen in 1945 gestalte kregen. Enige informatie hen ik reeds gevonden. Zo geeft de Hoogeveensche Courant d.d. 12 mei 1945 een verslag van de bevrijdingsfeesten in Elim. In Elim werd een dankdienst gehouden in de Gereformeerde en Hervormde Kerk, waren de tuinen en etalages versierd, wapperde de driekleur, reed er een stoet met versierde wagen en namen kinderen deel aan de optochten. De mooie stoomboot “Piet Hein” gaf extra luister. In de middag werden er wedstrijden gehouden. De zweefmolen van Visser had het druk. In de avond weer een optocht van veel verenigingen.

Bij Café van de Weide in Elim werd het feest afgesloten met het zingen van het Wilhelmus. De dag erop, Vrijdag, werden er volksspelen gehouden op het terrein van de heer G. Benjamins. ’s Avond vond een gondeltocht plaats met zeventien versierde schuiten. Jongelui zetten in scene de vlucht van onderduikers voor de SS, waarbij de Nederlandse humor naar boven kwam. Er was veel lof voor de feestcommissie en De Bazuin (waarschijnlijk een muziekkapel uit Hollandscheveld) in Elim e.o.

Ik hoop meer te weten te komen over de bevrijdingsfeesten in Elim en de rest van Hoogeveen. Maar veel vragen staan nog open. Vonden er na de Bevrijding van Hoogeveen meer spontane bevrijdingsfeesten plaats ? Wie waren de initiatiefnemers ? Was er ook sprake van een grote door de gemeente Hoogeveen georganiseerde Bevrijdingsfeest in 1945 in het centrum. ? Mijn eerste indruk is dat de gemeente Hoogeveen niet zo tuk was op feesten, althans ik heb er nog niets over gevonden in de gemeentelijke notulen. Wanneer vonden de Bevrijdingsfeesten in Hoogeveen in 1945 plaats ? Vooral in mei ? Of het gehele haar door? 

Hoe zagen die bevrijdingsfeesten er uit ? Werden er meer optochten gehouden ? Wat werd er afgebeeld ? Mogelijk versierde wagens die een dankbetuiging aan de bevrijders uitbeelden of spottaferelen op de voormalige Duitse bezetter. Hoe werd er aangekeken tegen de joodse slachtoffers ? Mogelijk werd er veel gezongen en traden er muziek- en toneelgezelschappen op. Wie waren de deelnemers en toeschouwers van de Bevrijdingsfeesten in Hoogeveen.?

Verder onderzoek moet meer duidelijkheid geven. Ik ben dan ook erg benieuwd naar fotomateriaal, correspondentie en getuigenissen van mensen in Hoogeveen die de bevrijdingsfeesten hebben meegemaakt. Ook verhalen van nazaten van de familie zijn welkom. Het zou prettig zijn als de locatie en datum van de foto’s bekend is, maar het is geen vereiste. Natuurlijk probeer ik wel een en ander zo goed mogelijk op juistheid te controleren.

Reacties mogen ook anoniem. Bij voorkeur naar mijn email adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Hoewel interviewen niet mijn sterkste kant is, hoop ik met nog veel getuigen te raadplegen. Ik wil diegene die een bijdrage levert alvast bedanken. Publicatie is met bronvermelding indien gewenst. Vóór publicatie wordt een en ander nog op onvolkomenheden gecontroleerd.

 


Titel: De ver van mijn bed show

Auteur Ronald Wilfred Jansen
Titel De ver van mijn bed show.
De geschiedenis van de seksindustrie in Hoogeveen (1650-HEDEN)
Aantal pagina’s z/w 278
Afwerking omslag Eenzijdig glanzend laminaat
Binding Paperback
Datum publicatie 1 september 2021
Distributievorm Boek
Druk en distributie PUMBO
Formaat 250 mm x 250 mm
Fragment https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/vior-fdn/boek/preview/9916157244644199.pdf
Inhoudsopgave PROLOOG 5-10
1650-1700 DE EERSTE SPOREN 11-29
1700-1800 SCHELDPARTIJEN 30-33
1800-1900 SCHONE SCHIJN 34-52
1900-1960 AFZIJDIGHEID 53-80
1960-1980 ONGEWENSTE BEÏNVLOEDING 81-150
1980-2000 SCHADUWZIJDEN 151-214
2000-HEDEN ONTMOEDIGING 215-266
EPILOOG 267-267
BRONNEN 268-276
ISBN 9789490482480
NUR 693 Regionale stadsgeschiedenis
Papiersoort 115 grs machine coated (silk)
Prijs € 39,95
Publicatiedatum 30 augustus 2021


De schaamte voorbij
ja ik ben los
maar niet geslagen
heb met regen en wind
de straten geschrobd
geen alledaags karwei
maar later met de
zon erbij veranderde
het aanzien van de stad
ben op pad gegaan
mensen keken me aan
of ze vuur zagen branden
had mijn naturel aangedaan
de schaamte voorbij
in mijn geboortevel
weg met kleingeestigheid
en preuts bekrompen zijn
mijn transparantie werd
echter niet op prijs gesteld
ben gekleed als delinquent terwijl
ieder toch zichzelf heeft herkend
Uitgever RWJ-PUBLISHING
Verkooplink https://www.boekenbestellen.nl/boek/de-ver-van-mijn-bed-show/9789490482480


Titel Fotografie in Hoogeveen 1875-heden

Auteur Ronald Wilfred Jansen

Uitgever RWJ-PUBLISHING

Druk en distributie PUMBO

ISBN 9789490482985

NUR 693

Publicatiedatum 30 januari 2019

Binding Paperback

Druk Zwart-wit

Formaat oblong en XL-formaat

Breedte in mm 240

Hoogte in mm 200

Aantal pagina's zwart-wit 406

Papiersoort 115 grams Machine Coated (silk)

Afwerking omslag Eenzijdig glanzend laminaat

Samenvatting

Wanneer verschenen de eerste fotografen in Hoogeveen ? Hoe werkten zij en met wat voor apparatuur ? Welke onderwerpen kozen zij en wat is de oudste prentbriefkaart van Hoogeveen ? Op deze en vele andere vragen geeft historicus, auteur en fotograaf Ronald Wilfred Jansen (Wijster, 1964) een antwoord in dit boek, dat een overzicht geeft van de ontwikkeling van de fotografie in Hoogeveen van 1875 tot heden. In Fotografie in Hoogeveen 1875-HEDEN staan ruim 20 meer recente opnamen en ruim 150 prachtige historische foto's en prentbriefkaarten in zwart-wit. Veel van deze beelden zijn nog nooit eerder in druk verschenen. Het boek is een waardevolle aanvulling op de bestaande historiografie over de fotografie en Hoogeveen.

Verkoopprijs

€ 29,95

Verkooplink

https://www.boekenbestellen.nl/boek/fotografie-in-hoogeveen-1875heden-paperback-zw-uitgave


 

Auteur: Ronald Wilfred Jansen
ISBN: 9789490482367
NUR:653
Binding:Paperback 
Druk:Volledig kleur
Uitvoering: oblong en XL- formaat
Breedte in mm: 250
Hoogte in mm: 170
Aantal pagina's kleur: 264
Papiersoort: 115 gram Machine Coates
Afwerking omslag: Eenzijdig glanzend laminaat
Druk en distributie: PUMBO
Datum publicatie: 01-10-2018
Verkoopprijs: € 59.95

Verkooplink: klik hier

Flaptekst: 

Iedereen kent wel de vervreemdende sensatie van het kijken naar oude prentbriefkaarten en foto’s. Mensen zagen er anders uit, deden ander werk, gedroegen zich anders en waren ’s avonds nog veel op straat, terwijl we nu voor de TV of achter de computer zitten. Vroeger poseerde men geduldig voor de fotograaf in een heel ander decor dan tegenwoordig, waar vooral betonbouw, asfalt en auto’s het straatbeeld bepalen. Het leeuwendeel van de fraaie panden met ornamenten die waren gemaakt voor de ‘eeuwigheid’ en de kanalen behoren voorgoed tot het verleden. Op de plaats van een landbouwbank staat een kerk. Waar een school stond, staat nu een flatgebouw. Sommige plekken zijn onherkenbaar veranderd.

Zo is inmiddels ook het kantoorpand van C. Pet NV aan de Hoofdstraat afgebroken.

Door oude en nieuwe foto’s naast elkaar te zetten laat Groeten uit Hoogeveen zien wat er verdwenen is en wat er gebleven is. Wie goed kijkt ziet soms nog details in oude gevels

aan de Hoofdstraat die aan vroeger herinneren: oases in een sterk veranderd stedelijk landschap. Kortom, Hoogeveen blijft in beweging en de omgeving blijft veranderen.

 


Vincent van Gogh, Hoogeveen, 21 september 1883

“Hoogeveen zelf vind ik hoe meer ik in de omstreken rondloop, hoe langer hoe mooier
en ik twijfel er niet of dit zal zoo blijven” 


Toelichting

Vincent van Gogh arriveerde dinsdag 11 september 1883 in Hoogeveen. Op 11 september 2018, ook op een dinsdag, is het 135 jaar geleden dat Vincent op het treinstation uitstapte en twee weken zou logeren bij Hartsuiker aan de Toldijk. Ondanks zijn relatief korte verblijf, maakte Hoogeveen veel indruk op hem. “Hoogeveen zelf vind ik hoe meer ik in de omstreken rondloop, hoe langer hoe mooier en ik twijfel er niet of dit zal zoo blijven”, schreef Vincent in zijn dagboek. Veel gebouwen en kanalen uit Vincents tijd zijn verdwenen. Toch zijn er nog plekken in en buiten het centrum van Hoogeveen die tastbare herinneringen oproepen aan de na zijn dood zo beroemde kunstschilder. Enkele panden in het centrum die Vincent gezien kan hebben en mogelijk bezocht heeft, zijn behouden gebleven. Laten we hier zuinig op zijn. De omgeving van Hoogeveen is ook flink op de schop gegaan sinds Vincents vertrek. Veel uitgestrekte heidevelden zijn inmiddels ontgonnen. Echter, op het kerkhof van Hollandscheveld kan men nog steeds Vincents sporen terugzien. Het boek geeft niet alleen een beeld van Vincents handel en wandel in Hoogeveen, maar ook een levendig overzicht van Hoogeveen aan het einde van de 19e eeuw door in de voetsporen van Vincent van Gogh te treden. De lezer krijgt zo een mooi tijdsbeeld van Hoogeveen door te kijken door de ogen van Vincent van Gogh. Het boek is rijk geïllustreerd met historische foto’s, kaartmateriaal en krantenartikelen die deels nog niet eerder zijn gepubliceerd. De afbeeldingen maken het voor de lezer makkelijk om zich te verplaatsen in Vincents wereld.
Bijlagen met gebouwenoverzicht en verantwoording met bronnenoverzicht en notenapparaat. Het boek is interessant voor (oud) inwoners van Hoogeveen die meer willen weten over de geschiedenis van hun stad en/of geïnteresseerd zijn in het leven van Vincent van Gogh. Er is zowel een fullcolour hardback editie als een goedkopere zwart wit paperbackeditie te koop. Beide boekversies hebben een ISBN nummer en zijn via elke (internet) boekhandel te koop.

Inhoudsopgave

Interesse in Drenthe 14 - 15
Naar Hoogeveen 16 - 27
Logeren bij Hartsuiker 28 - 51
Eerste dagen in Hoogeveen 52 - 66
Verder het land in 67 - 75
Bezoek aan het kerkhof in Hollandscheveld 76 - 94
Kerkhof Pesse 95 - 100
Tegenslag 101 - 102
Bezoek aan de Algemene Begraafplaats in Hoogeveen 103 - 123
Vertrek naar Nieuw- Amsterdam 124 - 140
Vertrek uit Drenthe 141
Hoogeveen na Vincent 142 - 143
Bronnen 144 - 155
Bijlagen 156 - 158
Notenlijst 159 - 173
Colofon 174

Vincent van Gogh, Hoogeveen, 21 september 1883

Titel Hoogeveen 1883. In de voetsporen van Vincent van Gogh
Auteur Ronald Wilfred Jansen
Uitgeverij RWJ-PUBLISHING
Druk en distributie PUMBO
ISBN 9789490482343
NUR 521
Binding Hardcover
Druk Volledig kleur
Afdrukstand Vierkant
Breedte in mm 200
Hoogte in mm 200
Aantal pagina’s kleur 176
Papiersoort 200 gram Machine Coated (silk)
Afwerking omslag Eenzijdig glanzend laminaat
Datum publicatie 8 augustus 2018
Prijs € 59,95

Paperback (ISBN 9789490482350)
versie in zwart-wit € 19,95


'Een uitkijktoren aan de Hoofdstraat'

Een uitkijktoren aan de Hoofdstraat toont Drenthe tussen 1973 en 1978. Een fotoboek van het dagelijkse leven in die jaren, gezien door de ogen van een jongen die er opgroeide. Johan Nauta groeide op in de jaren zeventig. Met het geld van een vakantiebaantje kocht hij een fotocamera. Want met zo’n ding om je nek had je een alibi om de wijde wereld te ontdekken. Door op onderstaande cover van het boek te klikken kunt u het boek bestellen, er zijn slechts 500 exemplaren beschikbaar!


Bezoek van Prins Claus aan Hoogeveen (een van de vele foto's uit het fotoboek van Johan Nauta)


De bouw van de Tamboerpassage.


Hieronder vindt u de beschrijving van vijf recent uitgegeven boeken. (2014 - 2016)


FOTOBOEK VERDWENEN HOOGEVEEN III "De Buitendorpen"

Titel Verdwenen Hoogeveen. Deel III  De Buitendorpen

Auteur Ronald Wilfred Jansen

Website auteur www.rwj-publishing.com

Samenvatting De auteur is in Hoogeveen opgegroeid en als historicus gaat het aan zijn hart dat er zoveel van het oude Hoogeveen verloren is gegaan. Als fotograaf is hij op dezelfde plek gaan staan waar vroeger, soms meer dan een eeuw geleden, iemand gegrepen werd door een bepaald beeld van een gebouw, park of straat.  Het fotoboek laat de markante plekken in de buitendorpen van Hoogeveen zien die al dan niet een andere gedaante hebben gekregen in een gewijzigde context. Het betreft momentopnamen in een veranderende stad. 

Binding Hardback

Druk Volledig kleur

Afwerking omslag Eenzijdig glanzend laminaat

Formaat 297 mm x 210 mm (oblong en XL)

Papiersoort 135 grams Machine Coated

Aantal pagina’s 430

Aantal (kleuren) foto’s Ruim 300

Druk en distributie PUMBO

Datum publicatie 15-07-2016

ISBN 9789490482220

NUR 652

Bestellink http://www.boekenbestellen.nl/boek/verdwenen-hoogeveen-de-buitendorpen/9789490482220

 

Overige samenhangende boekdelen I   Het Centrum,  ISBN 9789490482206 (gepubliceerd)

II  De Centrumrand,  ISBN 9789490482213 (gepubliceerd)

Inhoudsopgave boekdelen Verantwoording I, II, III

Inleiding I, II, III

HET CENTRUM I

DE CENTRUMRAND II

DE BUITENDORPEN III

Hoogeveen nu en verder I, II, III

Bijlagen I, II, III

Bronnen I, II, III

Colofon I, II, III

Toelichting Het boek is niet gesubsidieerd en in eigen beheer uitgegeven. Dit mede om een objectieve (niet commerciële) en onverbloemde weergave van de feiten te garanderen. Hierbij is gebruik gemaakt van diverse bronnen en eigen waarnemingen.  Politieke beschouwingen over de bouwwoede in Hoogeveen en emotioneel getinte uitlatingen zijn buiten beschouwing gelaten, overigens zonder afbreuk te doen aan de betrokkenheid bij het onderwerp. 


FOTOBOEK VERDWENEN HOOGEVEEN II 'De Centrumrand'

Titel

 Verdwenen Hoogeveen. Deel II De Centrumrand

 Auteur

 Ronald Wilfred Jansen

 Website auteur

 www.rwj-publishing.com 

 Samenvatting

De auteur is in Hoogeveen opgegroeid en als historicus gaat het aan zijn hart dat er zoveel van het oude Hoogeveen verloren is gegaan. Als fotograaf is hij op dezelfde plek gaan staan waar vroeger, soms meer dan een eeuw geleden, iemand gegrepen werd door een bepaald beeld van een gebouw, park of straat.  Het fotoboek laat de markante plekken in de centrumrand van Hoogeveen zien die al dan niet een andere gedaante hebben gekregen in een gewijzigde context. Het betreft momentopnamen in een veranderende stad. 

 Binding

 Hardback

 Druk

 Volledig kleur

 Afwerking omslag

 Eenzijdig glanzend laminaat

 Formaat

 297 mm x 210 mm (oblong en XL)

 Papiersoort

 135 grams Machine Coated

 Aantal pagina’s

 172

 Aantal (kleuren) foto’s

 Ruim 115

 Druk en distributie

 PUMBO

 Datum publicatie

 04-06-2016

 ISBN

 9789490482213

 NUR

 652

 Bestellink

http://www.boekenbestellen.nl/boek/verdwenenhoogeveendecentrumrand

 Overige samenhangende boekdelen

 I  Het Centrum,  ISBN 9789490482206 (gepubliceerd)

 III De Buitendorpen, ISBN 9789490482220 

(in de maak, verschijnt naar verwachting augustus a.s.)

 Toelichting

Het boek is niet gesubsidieerd en in eigen beheer uitgegeven. Dit mede om een objectieve (niet commerciële) en onverbloemde weergave van de feiten te garanderen. Hierbij is gebruik gemaakt van diverse bronnen en eigen waarnemingen.  Politieke beschouwingen over de bouwwoede in Hoogeveen en emotioneel getinte uitlatingen zijn buiten beschouwing gelaten, overigens zonder afbreuk te doen aan de betrokkenheid bij het onderwerp.


FOTOBOEK VERDWENEN HOOGEVEEN I 'Het Centrum'

 Titel

 Verdwenen Hoogeveen. Deel 1 Het Centrum

 Auteur

 Ronald Wilfred Jansen

 Website auteur

 www.rwj-publishing.com 

 Samenvatting

 De auteur is in Hoogeveen opgegroeid en als historicus gaat het aan zijn hart dat er zoveel van het oude Hoogeveen verloren is gegaan. Als fotograaf is hij op dezelfde plek gaan staan waar vroeger, soms meer dan een eeuw geleden, iemand gegrepen werd door een bepaald beeld van een gebouw, park of straat.  Het fotoboek laat de markante plekken in het centrum van Hoogeveen zien die al dan niet een andere gedaante hebben gekregen in een gewijzigde context. Het betreft momentopnamen in een veranderende stad. 

 Binding

 Hardback

 Druk

 Volledig kleur

 Afwerking omslag

 Eenzijdig glanzend laminaat

 Formaat

 297 mm x 210 mm (oblong en XL)

Papiersoort

 80 grams houtvrij offset, natuurlijk getint

 Aantal pagina’s

 536

 Aantal (kleuren) foto’s

 Ruim 500

 Druk en distributie

 PUMBO

 Datum publicatie

 01-06-2016

 ISBN

 9789490482206

NUR

 652

Bestellink

http://www.boekenbestellen.nl/boek/verdwenen-hoogeveen/9789490482206

Overige samenhangende boekdelen

 II  De Centrumrand,  ISBN 9789490482213 (4-6-2016 verschenen)

 III De Buitendorpen, ISBN 9789490482220 (in de maak, verschijnt naar verwachting augustus a.s.)

 

 Toelichting

Het boek is niet gesubsidieerd en in eigen beheer uitgegeven. Dit mede om een objectieve (niet commerciële) en onverbloemde weergave van de feiten te garanderen. Hierbij is gebruik gemaakt van diverse bronnen en eigen waarnemingen.  Politieke beschouwingen over de bouwwoede in Hoogeveen en emotioneel getinte uitlatingen zijn buiten beschouwing gelaten, overigens zonder afbreuk te doen aan de betrokkenheid bij het onderwerp. 


 Hoogeveen het historisch stadscentrum. Toen en nu.

Sinds kort is er een prachtig fotoboek uitgegeven door Ronald W. Jansen. In het boek staan foto’s van oud Hoogeveen met daarnaast foto’s van de huidige situatie.

Belangrijk is om te weten dat het boek vooral een fotoboek is. Het is een spiegel die de mensen wordt voorgehouden. De historische en actuele foto’s vanuit hetzelfde perspectief slaan een brug tussen het verleden en heden, maar in Hoogeveen wordt die brug steeds meer instabiel en dreigt ineen te storten is de indruk van de samensteller van het fotoboek.

Hopelijk kunnen volgende generaties genieten van de resterende monumenten in Hoogeveen. Doel is ook om een jonger publiek wat bewustzijn voor het behoud van cultureel erfgoed kan worden bijgebracht met dit boek. Het fotoboek is mede een tijd document in duidelijke beeldtaal: men kan hier niet omheen.

Hieronder vind u een recensie van Albert Metselaar.

Kortom erg de moeite waard.

Het boek is te koop via diverse (internet) boekhandelaren, waaronder:

http://www.pumbo.nl/boek/hoogeveen 

http://www.bol.com/nl/p/het-historisch-stadscentrum-van-hoogeveen/9200000026522012/

DE SPIEGEL VAN RONALD W.JANSEN

Hoogeveen, toen en nu. Bijna iedereen heeft er een mening over. Waar de een geniet van de nieuwe architectuur, of vol is van de vooruitgang die toch zo broodnodig was tussen al die ouwe troep, voelt de ander zich machteloos tegenover een (bijna) alles vernielend beleid of gebrek aan beleid, waardoor van de oude plaats Hoogeveen maar weinig over is. Een prachtig landelijk gebied als De Weide verdween na 1970 in een paar jaar tijd onder een nieuwe woonwijk, zonder dat er moeite werd gedaan om wat oude panden overeind te houden. De Wolfsbos, jaren 60/70 idem, de Hoofdstraat, daar had de verandering al ingezet direct na de demping van 1948.

Bij dat alles moeten we het vaak doen met herinneringen. Oude foto's zijn verspreid over diverse sites en boeken, nieuwe impressies missen we nogal eens, of we kennen alleen ons eigen stukje Hoogeveen. Dat is nu anders geworden. Ronald W. Jansen, bekend van fotoboeken over Anne Frank, heeft Hoogeveen tegen het licht gehouden, doorgelicht, geteld, gewogen, en u mag zelf oordelen of het wel of niet te licht bevonden is. Een prachtige serie oude foto's wordt tientallen jaren na dato geplaatst naast kleurenfoto's van de huidige situatie. De fotograaf zelf hierover: "De historische en actuele foto's vanuit hetzelfde perspectief slaan een brug tussen het verleden en heden, maar in Hoogeveen wordt die brug steeds meer instabiel en dreigt ineen te storten is mijn indruk.

Voelbaar is voor mij duidelijk de leegte die de verdwenen monumenten en straat beelden in Hoogeveen achterlaten. Ik word er niet gelukkig van. De ziel lijkt uit Hoogeveen weg te trekken, terwijl in een stadje zoals Meppel nog aardig wat van het oude bewaard is, onder meer het Station NS. In Hoogeveen is niet alleen het historische treinstation al decennia jaren gelden met de grond gelijkt gemaakt, zelfs de restauratie is nu weggehaald wat geen gastvrij onthaal is voor de bezoekers van Hoogeveen." En: "Hopelijk kunnen nog volgende generaties genieten van de resterende monumenten in Hoogeveen. Ik hoop ook dat ik een jonger publiek wat bewustzijn voor behoud van cultureel erfgoed kan bijbrengen met mijn boek. Ik ben niet zo'n leraar voor de klas, vandaar dat ik mijn boodschap graag via een boek uitdraag. Het fotoboek is mede een tijd document in duidelijke beeldtaal: men kan hier niet omheen".

Het is de spiegel van Ronald W. Jansen die het verdient om door iedere Hoogevener bekeken te worden. Om dan vervolgens gefundeerd een eigen visie op Hoogeveen toen en nu te kunnen geven. Persoonlijke meningen, hartstikke mooi, maar het begint bij feiten. De feiten in het boek kunnen we niet omheen.

Albert Metselaar, april 2014


 

In vervolg op het boek ‘Het Historisch Stadscentrum van Hoogeveen. Toen en Nu. In Beeld’ (ISBN: 9789490482114) heb ik een nieuw boek gepubliceerd (februari 2015): ‘Hoogeveen. De Centrumrand. Toen en Nu. In Beeld’ (ISBN 9789490482152). 

 

Het nieuwe boek heb ik ook in eigen beheer gepubliceerd. Dus zonder subsidie. Zo heb ik een completere zeggenschap over de inhoud.

Het lijvige boek telt ruim 500 pagina’s en honderden kleurenfoto’s. Ik heb gekozen voor een hardcover. Het boek is alleen te bestellen via PUMBO en ik heb de tussenhandel, zoals Bol.com en het Centraal Boekhuis, niet ingeschakeld om de prijs enigszins te drukken. Voor een doorsnee consument is het boek wellicht te duur, maar ik heb niet aan de kwaliteit willen tornen. Iets over de verdere inhoud. Na een korte inleiding laat ik vooral de historische en actuele foto’s spreken. Een apart hoofdstuk beslaat actuele foto’s die ik heb gemaakt vanuit hetzelfde perspectief als een historische foto: zo wordt zichtbaar wat er in het (stedelijke) landschap is gewijzigd. Veel monumenten (fabrieken) zijn echter al verloren gegaan: ook hiervoor heb ik ruimte gegeven. Soms kwam ik nog aardige doorkijkjes en gebouwen tegen (villa’s, schuren), waarvan de geschiedenis nagenoeg onbekend is.

Ik ben vooral Oud Hoogeveen dankbaar voor de historische foto’s die ik van hen heb mogen gebruiken voor mijn fotoboek. Albert Metselaar heeft mij nuttige adviezen gegeven over de indeling van het boek die ik goeddeels heb overgenomen. Mijn vriendin ben ik erkentelijk voor het corrigeren van taalfouten en adviezen over de leesbaarheid. Het is uiteindelijk vooral een kijkboek geworden. Achterin het boek staat uitgebreidere achtergrondinformatie met GPS coördinaten van de oude gebouwen, monumenten en straatbeelden en een bronnenoverzicht. Zo kan iedere lezer zich uiteindelijk een oordeel vellen. Naar mijn mening is de stand van de monumentenzorg in Hoogeveen onder de maat. Dat geldt ook voor het hieraan gerelateerde onderhoud en aandacht voor de openbare ruimte (parken, groene verbindingen en buitenbaden). Kaalslag dreigt. Hierbij ondermeer doelend op de dreigende sluiting van Museum 5000 Morgen in Hoogeveen. Het zou tijd worden dat in Hoogeveen een industrieel museum en streekarchief komt met industriële machines, bedrijfsarchieven en andere dierbare herinneringen. 

Het is dus 10 voor 12 in Hoogeveen. Hopelijk draagt ook dit boek er enigszins toe bij dat het culturele erfgoed wat nog rest bewaard blijft voor komende generaties in Hoogeveen. De situatie kan er over 10 jaar heel anders uit zien, vandaar dat ik opnieuw koos voor een foto impressie. 

Ik wens in ieder geval iedereen veel leesplezier en hoop dat men gestimuleerd wordt er ook zelf op uit te gaan om een en ander te ontdekken.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen. 

Verkooplink: 
http://www.pumbo.nl/boek/fotoboekcentrumrandhoogeveen 

http://www.boekenbestellen.nl/boek/hoogeveen-de-centrumrand-toen-en-nu-in-beeld/9789490482152 

 

Artikelen bekeken hits
1991105
Facebook Image

Copyright © 2022 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.