Skip to main content

Boeken

Voor informatie over bovenstaand boek volg deze link


Welke emoties kwamen tot uiting tijdens de Bevrijdingsfeesten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.? Wie namen er deel aan de Bevrijdingsfeesten? Waren het spontane acties of georganiseerde acties ? Op deze en vele andere vragen geeft historicus, auteur en fotograaf Ronald Wilfred Jansen (Wijster, 1964) een antwoord in dit boek, dat een overzicht geeft van de Bevrijdingsfeesten in Hoogeveen in 1945. Het boek is geïllustreerd met tal van historische foto’s (w.o. uit privécollecties), actuele foto’s, affiches, archiefstukken en krantenartikelen en eveneens voorzien van getuigenisverslagen. Het boek is een waardevolle aanvulling op de bestaande historiografie over de oorlog in Hoogeveen.


Druk en distributie

PUMBO

ISBN

9789490482510

NUR

693

Papiersoort

115 gram Machine Coated (silk)

Prijs

€ 43

Titel

Bevrijdingsfeesten Hoogeveen 1945

Uitgeverij

RWJ-PUBLISHING

Verkooplink: https://www.boekenbestellen.nl/boek/bevrijdingsfeestenhoogeveen1945


Oproep boekje bevrijdingsfeesten

Boek(je) in de maak over de Bevrijdingsfeesten in Hoogeveen in 1945.
Ik wil graag een boek(je) maken over de Bevrijdingsfeesten in Hoogeveen in 1945, inclusief de huidige buurtdorpen Elim, Fluitenberg, Hollandscheveld, Nieuweroord, Nieuwlande, Noordscheschut, Pesse, Stuifzand en Tiendeveen. Kort geleden ben ik begonnen met mijn onderzoek.
Voor de duidelijkheid: mijn boek gaat niet over de Bevrijding van Hoogeveen. Dat is al gedetailleerd beschreven door Albert Metselaar. De Canadezen, maar vooral de voor lange tijd vergeten Belgen, speelden een grote rol bij “onze” bevrijding. Waarschijnlijk waren de Bevrijdingsfeesten in Hoogeveen in 1945 feesten met een dubbel gevoel. Enerzijds was er blijdschap, omdat men verlost was van het juk van de Duitse bezetter. Anderzijds zijn er ook veel mensen in Hoogeveen, die in de oorlog dierbaren hebben verloren.
Al vóór de bevrijding van Hoogeveen op 11 april 1945 waren er enkele kleine, spontane uitingen van feestvreugde. Die werden snel weer opgedoekt als de bezetter weer in beeld kwam.
Ik ben erg benieuwd hoe de Bevrijdingsfeesten in Hoogeveen in 1945 gestalte kregen. Enige informatie heb ik al gevonden. In het Oud Archief in Hoogeveen vond ik gisteren een “bevrijdingsposter” ter ere van de bevrijders met de tekst “Free Holland welcomes the soldiers of the Allies. Welkom in het vrije Nederland!’
In de Hoogeveensche Courant van 12 mei 1945 stond een verslag van de bevrijdingsfeesten in Elim. Daar werd een dankdienst gehouden in de Gereformeerde en Hervormde Kerk. De tuinen en etalages waren versierd, de driekleur wapperde, er reed een stoet met versierde wagens rond en kinderen namen deel aan de optochten. De mooie stoomboot “Piet Hein” gaf extra luister. In de middag werden er wedstrijden gehouden. De zweefmolen van Visser had het druk. In de avond was er weer een optocht van veel verenigingen.

Bij Café Van de Weide in Elim werd het feest afgesloten met het zingen van het Wilhelmus. De dag erop, op vrijdag, werden er volksspelen gehouden op het terrein van de heer G. Benjamins. ’s Avond vond een gondeltocht plaats met zeventien versierde schuiten. Jongelui zetten de vlucht van onderduikers voor de SS in scène, waarbij Nederlandse humor naar boven kwam. Er was veel lof voor de feestcommissie en De Bazuin (waarschijnlijk een muziekkapel uit Hollandscheveld) in Elim.

Ik hoop meer te weten te komen over de bevrijdingsfeesten in Elim en van de andere buurdorpen en van Hoogeveen. Maar er blijven nog veel vragen. Vonden er na de Bevrijding van Hoogeveen meer spontane bevrijdingsfeesten plaats? Wie waren de initiatiefnemers? Was er ook sprake van een groot, door de gemeente Hoogeveen georganiseerd Bevrijdingsfeest in 1945 in het centrum?

Mijn eerste indruk is, dat de gemeente Hoogeveen niet zo veel hield van feesten. Ik heb er tenminste nog niets over gevonden in de gemeentelijke notulen. Ik vraag me af: Wanneer vonden de Bevrijdingsfeesten in Hoogeveen in 1945 plaats? Vooral in mei? Of het gehele haar door? Hoe zagen die bevrijdingsfeesten er uit? Werden er meerdere optochten gehouden? Wat werd er afgebeeld? Waren de versierde wagens een dankbetuiging aan de bevrijders? Of beeldden ze spottaferelen van de voormalige Duitse bezetter uit? Hoe werd er aangekeken tegen de Joodse slachtoffers? Mogelijk werd er veel gezongen en traden er muziek- en toneelgezelschappen op. Wie waren de deelnemers en toeschouwers van de Bevrijdingsfeesten in Hoogeveen?

Verder onderzoek moet hier meer duidelijkheid over geven. Ik ben dan ook erg benieuwd naar fotomateriaal, correspondentie en getuigenissen van mensen in Hoogeveen, die de bevrijdingsfeesten hebben meegemaakt. Ook verhalen van nazaten van de familie zijn welkom. Het zou prettig zijn als de locatie en datum van de foto’s bekend zijn, maar dat is geen vereiste. Ik probeer alles natuurlijk wel zo goed mogelijk op juistheid te controleren.

Reacties mogen ook anoniem. Bij voorkeur naar mijn email adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoewel interviewen niet mijn sterkste kant is, hoop ik nog veel getuigen te raadplegen. Ik wil hen, die een bijdrage leveren alvast bedanken. Publicatie is - indien gewenst - met bronvermelding. Vóór publicatie wordt een en ander nog op onvolkomenheden gecontroleerd.

 


Titel: De ver van mijn bed show

Auteur: Ronald Wilfred Jansen

Titel: De ver van mijn bed show

De geschiedenis van de seksindustrie in Hoogeveen, van 1650 tot heden

Aantal pagina’s in zwart-wit: 278

Afwerking omslag: Eenzijdig glanzend laminaat

Binding: Paperback

Datum publicatie: 1 september 2021

Distributievorm: Boek

Druk en distributie: PUMBO

Formaat: 250 mm x 250 mm

Fragment: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/vior-fdn/boek/preview/9916157244644199.pdf

Inhoudsopgave: PROLOOG 5-10

1650-1700 DE EERSTE SPOREN 1                  1-29

1700-1800 SCHELDPARTIJEN                         30-33

1800-1900 SCHONE SCHIJN                           34-52

1900-1960 AFZIJDIGHEID                               53-80

1960-1980 ONGEWENSTE BEÏNVLOEDING     81-150

1980-2000 SCHADUWZIJDEN                         151-214

2000-HEDEN ONTMOEDIGING                       215-266

EPILOOG                                                        267-267

BRONNEN                                                      268-276

ISBN: 9789490482480

NUR 693: Regionale stadsgeschiedenis

Papiersoort: 115 grs machine coated (silk)

Prijs: € 39,95

Publicatiedatum: 30 augustus 2021

 

De schaamte voorbij


ja ik ben los

maar niet geslagen

heb met regen en wind

de straten geschrobd

geen alledaags karwei

maar later met de

zon erbij veranderde

het aanzien van de stad

ben op pad gegaan

mensen keken me aan

of ze vuur zagen branden

had mijn naturel aangedaan

de schaamte voorbij

in mijn geboortevel

weg met kleingeestigheid

en preuts bekrompen zijn

mijn transparantie werd

echter niet op prijs gesteld

ben gekleed als delinquent terwijl

ieder toch zichzelf heeft herkend 

Uitgever RWJ-PUBLISHING

Verkooplink: https://www.boekenbestellen.nl/boek/de-ver-van-mijn-bed-show/9789490482480


Titel: Fotografie in Hoogeveen 1875-heden

Auteur: Ronald Wilfred Jansen

Uitgever: RWJ-PUBLISHING

Druk en distributie: PUMBO

ISBN: 9789490482985

NUR: 693

Publicatiedatum: 30 januari 2019

Binding: Paperback

Druk: Zwart-wit

Formaat: Oblong en XL-formaat

Breedte in mm: 240

Hoogte in mm: 200

Aantal pagina's zwart-wit: 406

Papiersoort: 115 grams Machine Coated (silk)

Afwerking omslag: Eenzijdig glanzend laminaat

 

Samenvatting

Wanneer verschenen de eerste fotografen in Hoogeveen? Hoe werkten zij en met wat voor apparatuur? Welke onderwerpen kozen zij? Wat is de oudste prentbriefkaart van Hoogeveen?

Op deze en vele andere vragen geeft historicus, auteur en fotograaf Ronald Wilfred Jansen (Wijster, 1964) een antwoord in dit boek. Er wordt een overzicht gegeven van de ontwikkeling van de fotografie in Hoogeveen, van 1875 tot heden. In “Fotografie in Hoogeveen 1875-HEDEN” staan ruim 20 vrij recente opnamen en ruim 150 prachtige historische foto's en prentbriefkaarten in zwart-wit. Veel van deze beelden zijn nog nooit eerder in druk verschenen. Het boek is een waardevolle aanvulling op de bestaande historiografie over de fotografie in Hoogeveen.

Verkoopprijs: € 29,95

Verkooplink: https://www.boekenbestellen.nl/boek/fotografie-in-hoogeveen-1875heden-paperback-zw-uitgave


 

Auteur: Ronald Wilfred Jansen
ISBN: 9789490482367
NUR:653
Binding:Paperback 
Druk:Volledig kleur
Uitvoering: Oblong en XL- formaat
Breedte in mm: 250
Hoogte in mm: 170
Aantal pagina's kleur: 264
Papiersoort: 115 gram Machine Coates
Afwerking omslag: Eenzijdig glanzend laminaat
Druk en distributie: PUMBO
Datum publicatie: 01-10-2018
Verkoopprijs: € 59.95

Verkooplink: klik hier

Flaptekst: 

Iedereen kent wel de vervreemdende sensatie van het kijken naar oude prentbriefkaarten en foto’s. Mensen zagen er anders uit, deden ander werk, gedroegen zich anders en waren ’s avonds nog veel op straat, terwijl we nu voor de TV of achter de computer zitten. Vroeger poseerde men geduldig voor de fotograaf in een heel ander decor dan tegenwoordig, waar vooral betonbouw, asfalt en auto’s het straatbeeld bepalen. Het leeuwendeel van de fraaie panden met ornamenten die waren gemaakt voor de ‘eeuwigheid’ en de kanalen behoren voorgoed tot het verleden. Op de plaats van een landbouwbank staat een kerk. Waar een school stond, staat nu een flatgebouw. Sommige plekken zijn onherkenbaar veranderd.

Zo is inmiddels ook het kantoorpand van C. Pet NV aan de Hoofdstraat afgebroken.

Door oude en nieuwe foto’s naast elkaar te zetten laat Groeten uit Hoogeveen zien wat er verdwenen is en wat er gebleven is. Wie goed kijkt ziet soms nog details in oude gevels

aan de Hoofdstraat die aan vroeger herinneren: oases in een sterk veranderd stedelijk landschap. Kortom, Hoogeveen blijft in beweging en de omgeving blijft veranderen.

 


Vincent van Gogh, Hoogeveen, 21 september 1883

“Hoogeveen zelf vind ik hoe meer ik in de omstreken rondloop, hoe langer hoe mooier
en ik twijfel er niet aan of dit zal zoo blijven” 


Toelichting
Vincent van Gogh arriveerde op dinsdag 11 september 1883 in Hoogeveen. Op 11 september 2018, ook op een dinsdag, is het 135 jaar geleden dat Vincent op het treinstation uitstapte en twee weken zou logeren bij Hartsuiker aan de Toldijk. Ondanks zijn relatief korte verblijf, maakte Hoogeveen veel indruk op hem. “Hoogeveen zelf vind ik hoe meer ik in de omstreken rondloop, hoe langer hoe mooier en ik twijfel er niet (aan) of dit zal zoo blijven”, schreef Vincent in zijn dagboek. Veel gebouwen en kanalen uit Vincents tijd zijn verdwenen. Toch zijn er nog plekken in en buiten het centrum van Hoogeveen, die tastbare herinneringen oproepen aan de - na zijn dood - zo beroemde kunstschilder. Enkele panden in het centrum, die Vincent gezien kan hebben en die hij mogelijk bezocht heeft, zijn behouden gebleven. Laten we hier zuinig op zijn. Veel uitgestrekte heidevelden zijn inmiddels ontgonnen. De omgeving van Hoogeveen is flink op de schop gegaan sinds Vincents vertrek. Maar op het kerkhof van Hollandscheveld kan men nog steeds Vincents sporen terugzien.
Door in de voetsporen van Vincent van Gogh te treden geeft het boek geeft niet alleen een beeld van Vincents handel en wandel in Hoogeveen. Maar het geeft ook een levendig overzicht van Hoogeveen aan het einde van de 19e eeuw. Door te kijken door de ogen van Vincent van Gogh krijgt de lezer een mooi tijdsbeeld van Hoogeveen. Het boek is rijk geïllustreerd met historische foto’s, kaartmateriaal en krantenartikelen, die deels nog niet eerder zijn gepubliceerd. De afbeeldingen maken het voor de lezer gemakkelijk om zich te verplaatsen in Vincents wereld.
Het boek bevat bijlagen met gebouwenoverzicht, een verantwoording met bronnenoverzicht en een notenlijst. Het is interessant voor (oud-)inwoners van Hoogeveen, die meer willen weten over de geschiedenis van hun stad en/of geïnteresseerd zijn in het leven van Vincent van Gogh. Er is zowel een fullcolour hardback editie als een goedkopere zwart wit paperbackeditie te koop. Beide boekversies hebben een ISBN nummer en zijn via elke (internet) boekhandel te koop.

Inhoudsopgave

Interesse in Drenthe 14 - 15
Naar Hoogeveen 16 - 27
Logeren bij Hartsuiker 28 - 51
Eerste dagen in Hoogeveen 52 - 66
Verder het land in 67 - 75
Bezoek aan het kerkhof in Hollandscheveld 76 - 94
Kerkhof Pesse 95 - 100
Tegenslag 101 - 102
Bezoek aan de Algemene Begraafplaats in Hoogeveen 103 - 123
Vertrek naar Nieuw- Amsterdam 124 - 140
Vertrek uit Drenthe 141
Hoogeveen na Vincent 142 - 143
Bronnen 144 - 155
Bijlagen 156 - 158
Notenlijst 159 - 173
Colofon 174

Vincent van Gogh, Hoogeveen, 21 september 1883

Titel Hoogeveen 1883. In de voetsporen van Vincent van Gogh
Auteur Ronald Wilfred Jansen
Uitgeverij RWJ-PUBLISHING
Druk en distributie PUMBO
ISBN 9789490482343
NUR 521
Binding Hardcover
Druk Volledig kleur
Afdrukstand Vierkant
Breedte in mm 200
Hoogte in mm 200
Aantal pagina’s kleur 176
Papiersoort 200 gram Machine Coated (silk)
Afwerking omslag Eenzijdig glanzend laminaat
Datum publicatie 8 augustus 2018
Prijs € 59,95

Paperback (ISBN 9789490482350)
versie in zwart-wit € 19,95


'Een uitkijktoren aan de Hoofdstraat'

Een uitkijktoren aan de Hoofdstraat toont Drenthe tussen 1973 en 1978. Een fotoboek van het dagelijkse leven in die jaren, gezien door de ogen van een jongen, die er opgroeide. Johan Nauta groeide op in de jaren zeventig. Met het geld dat hij verdiende met een vakantiebaantje kocht hij een fotocamera. Want met zo’n ding om je nek had je een alibi om de wijde wereld te ontdekken.

Door op onderstaande cover van het boek te klikken, kunt u het boek bestellen. Er zijn slechts 500 exemplaren.


Bezoek van Prins Claus aan Hoogeveen. Een van de vele foto's uit het fotoboek van Johan Nauta.


De bouw van de Tamboerpassage.


Hieronder vindt u de beschrijving van vijf recent (2014 - 2016) uitgegeven boeken


FOTOBOEK VERDWENEN HOOGEVEEN III "De Buitendorpen"

Titel Verdwenen Hoogeveen, deel III  De Buitendorpen

Auteur Ronald Wilfred Jansen

Website auteur www.rwj-publishing.com

Samenvatting:

De auteur is in Hoogeveen opgegroeid. Als historicus gaat het aan zijn hart, dat er zoveel van het oude Hoogeveen verloren is gegaan. Als fotograaf is hij op dezelfde plekken gaan staan, waar vroeger - soms meer dan een eeuw geleden - iemand gegrepen werd door een bepaald beeld van een gebouw, park of straat. Het fotoboek laat zo de markante plekken in de buitendorpen van Hoogeveen zien, die al dan niet een andere gedaante hebben gekregen in een gewijzigde context. Het betreft momentopnamen in een veranderende stad.

 

Binding: Hardback

Druk: Volledig kleur

Afwerking omslag: Eenzijdig glanzend laminaat

Formaat: 297 mm x 210 mm (Oblong en XL)

Papiersoort: 135 grams Machine Coated

Aantal pagina’s: 430

Aantal (kleuren) foto’s: Ruim 300

Druk en distributie: PUMBO

Datum publicatie: 15-07-2016

ISBN: 9789490482220

NUR: 652

Bestelling: http://www.boekenbestellen.nl/boek/verdwenen-hoogeveen-de-buitendorpen/9789490482220

Overige samenhangende boekdelen

I Het Centrum, ISBN 9789490482206 (gepubliceerd)

II De Centrumrand, ISBN 9789490482213 (gepubliceerd)

Inhoudsopgave boekdelen

Verantwoording I, II, III

Inleiding I, II, III

HET CENTRUM. dl. I

DE CENTRUMRAND, dl. II

DE BUITENDORPEN, dl. III

Hoogeveen nu en verder I, II, III

Bijlagen I, II, III

Bronnen I, II, III

Colofon I, II, III

Toelichting

Het boek is niet gesubsidieerd en in eigen beheer uitgegeven. Dit mede om een objectieve (niet commerciële) en onverbloemde weergave van de feiten te garanderen. Hierbij is gebruik gemaakt van diverse bronnen en eigen waarnemingen. Politieke beschouwingen over de bouwwoede in Hoogeveen en emotioneel getinte uitlatingen zijn  - overigens zonder afbreuk te doen aan de betrokkenheid bij het onderwerp - buiten beschouwing gelaten.


FOTOBOEK VERDWENEN HOOGEVEEN II 'De Centrumrand'

Titel: Verdwenen Hoogeveen, deel II De Centrumrand

Auteur: Ronald Wilfred Jansen

Website auteur: www.rwj-publishing.com

Samenvatting:

De auteur is in Hoogeveen opgegroeid. Als historicus gaat het aan zijn hart, dat er zoveel van het oude Hoogeveen verloren is gegaan. Als fotograaf is hij op dezelfde plekken gaan staan, waar vroeger - soms meer dan een eeuw geleden - iemand gegrepen werd door een bepaald beeld van een gebouw, park of straat. Het fotoboek laat zo de markante plekken in de centrumrand van Hoogeveen zien, die al dan niet een andere gedaante hebben gekregen in een gewijzigde context. Het betreft momentopnamen in een veranderende stad.

 

Binding: Hardback

Druk: Volledig kleur

Afwerking omslag: Eenzijdig glanzend laminaat

Formaat: 297 mm x 210 mm (Oblong en XL)

Papiersoort: 135 grams Machine Coated

Aantal pagina’s: 172

Aantal (kleuren) foto’s: Ruim 115

Druk en distributie: PUMBO

Datum publicatie: 04-0-6-2016

ISBN: 9789490482213

NUR: 652

Bestelling: http://www.boekenbestellen.nl/boek/verdwenenhoogeveendecentrumrand

 

Overige samenhangende boekdelen

I Het Centrum, ISBN 9789490482206 (gepubliceerd)

III De Buitendorpen, ISBN 9789490482220 (in de maak, verschijnt naar verwachting augustus a.s.)

Toelichting:

Het boek is niet gesubsidieerd en in eigen beheer uitgegeven. Dit mede om een objectieve (niet commerciële) en onverbloemde weergave van de feiten te garanderen. Hierbij is gebruik gemaakt van diverse bronnen en eigen waarnemingen. Politieke beschouwingen over de bouwwoede in Hoogeveen en emotioneel getinte uitlatingen zijn  - overigens zonder afbreuk te doen aan de betrokkenheid bij het onderwerp - buiten beschouwing gelaten.


FOTOBOEK VERDWENEN HOOGEVEEN, deel I 'Het Centrum'

Titel: Verdwenen Hoogeveen, deel I Het Centrum

Auteur: Ronald Wilfred Jansen

Website auteur: www.rwj-publishing.com

Samenvatting:

De auteur is in Hoogeveen opgegroeid. Als historicus gaat het aan zijn hart, dat er zoveel van het oude Hoogeveen verloren is gegaan. Als fotograaf is hij op dezelfde plekken gaan staan, waar vroeger - soms meer dan een eeuw geleden - iemand gegrepen werd door een bepaald beeld van een gebouw, park of straat. Het fotoboek laat zo de markante plekken in het centrum van Hoogeveen zien, die al dan niet een andere gedaante hebben gekregen in een gewijzigde context. Het betreft momentopnamen in een veranderende stad.

  

Binding: Hardback

Druk: Volledig kleur

Afwerking omslag: Eenzijdig glanzend laminaat

Formaat: 297 mm x 210 mm (Oblong en XL)

Papiersoort: 80 grams houtvrij offset, natuurliik getint

Aantal pagina’s: 536

Aantal (kleuren) foto’s: Ruim 500

Druk en distributie: PUMBO

Datum publicatie: 01-06-2016

ISBN: 9789490482206

NUR: 652

Bestelling: http://www.boekenbestellen.nl/boek/verdwenen-hoogeveen/9789490482206

 

Overige samenhangende boekdelen

II De Centrumrand, ISBN 9789490482213 (4-6-2016 verschenen)

III De Buitendorpen, ISBN 9789490482220 (in de maak, verschijnt naar verwachting augustus a.s.)

Toelichting:

Het boek is niet gesubsidieerd en in eigen beheer uitgegeven. Dit mede om een objectieve (niet commerciële) en onverbloemde weergave van de feiten te garanderen. Hierbij is gebruik gemaakt van diverse bronnen en eigen waarnemingen. Politieke beschouwingen over de bouwwoede in Hoogeveen en emotioneel getinte uitlatingen zijn  - overigens zonder afbreuk te doen aan de betrokkenheid bij het onderwerp - buiten beschouwing gelaten.


Hoogeveen het historisch stadscentrum. Toen en nu.
Sinds kort is er een prachtig fotoboek uitgegeven door Ronald W. Jansen. In het boek staan foto’s van oud Hoogeveen met daarnaast foto’s van de huidige situatie.
Het is belangrijk om te weten, dat het boek vooral een fotoboek is. Het is een spiegel, die de mensen wordt voorgehouden. De historische en actuele foto’s vanuit hetzelfde perspectief slaan een brug tussen het verleden en het heden. Maar de indruk van de samensteller van het fotoboek is, dat die brug in Hoogeveen steeds instabieler wordt en dreigt in te storten.

 

Hopelijk kunnen volgende generaties genieten van de resterende monumenten in Hoogeveen. Doel van dit boek is ook om een jonger publiek bewustzijn voor het behoud van cultureel erfgoed bij te brengen.

Het fotoboek is mede een tijd-document in duidelijke beeldtaal: men kan hier niet omheen.

Kortom erg de moeite waard!

Het boek is te koop via diverse (internet) boekhandelaren, waaronder:

http://www.pumbo.nl/boek/hoogeveen

http://www.bol.com/nl/p/het-historisch-stadscentrum-van-hoogeveen/9200000026522012/

Hieronder vind u een recensie van Albert Metselaar.

DE SPIEGEL VAN RONALD W.JANSEN

Hoogeveen, toen en nu. Bijna iedereen heeft er een mening over. Waar de een geniet van de nieuwe architectuur, of vol is van de vooruitgang “die toch zo broodnodig was tussen al die ouwe troep”, voelt de ander zich machteloos tegenover een (bijna) alles vernielend beleid of gebrek aan beleid, waardoor van de oude plaats Hoogeveen maar weinig over is. Een prachtig landelijk gebied als De Weide verdween na 1970 in een paar jaar tijd onder een nieuwe woonwijk, zonder dat er moeite werd gedaan om wat oude panden overeind te houden. De Wolfsbos, jaren 60/70 idem, de Hoofdstraat, daar was de verandering al ingezet direct na de demping van 1948.

Bij dat alles moeten we het vaak doen met herinneringen. Oude foto’s zijn verspreid over diverse sites en boeken, nieuwe impressies missen we nogal eens. Of we kennen alleen ons eigen stukje Hoogeveen. Dat is nu anders geworden. Ronald W. Jansen, bekend van fotoboeken over Anne Frank, heeft Hoogeveen tegen het licht gehouden, doorgelicht, geteld en gewogen. U mag zelf oordelen of het wel of niet te licht bevonden is. Een prachtige serie oude foto's wordt tientallen jaren na dato geplaatst naast kleurenfoto’s van de huidige situatie. De fotograaf zelf hierover: "De historische en actuele foto's vanuit hetzelfde perspectief slaan een brug tussen het verleden en heden, maar in Hoogeveen wordt die brug steeds meer instabiel en dreigt ineen te storten, is mijn indruk. Voelbaar is voor mij duidelijk de leegte, die de verdwenen monumenten en straatbeelden in Hoogeveen achterlaten. Ik word er niet gelukkig van. De ziel lijkt uit Hoogeveen weg te trekken. Dit, terwijl in een stadje als Meppel nog aardig wat van het oude bewaard is, zoals onder meer het Station NS. In Hoogeveen is niet alleen het historische treinstation al decennia jaren gelden met de grond gelijkt gemaakt, zelfs de restauratie is nu weggehaald. Dat is geen gastvrij onthaal voor de bezoekers van Hoogeveen." De samensteller schrijft ook: "Hopelijk kunnen volgende generaties genieten van de resterende monumenten in Hoogeveen. Doel van dit boek is ook om een jonger publiek bewustzijn voor het behoud van cultureel erfgoed bij te brengen. Ik ben niet zo'n leraar voor de klas. Vandaar dat ik mijn boodschap graag via een boek uitdraag. Het fotoboek is mede een tijd-document in duidelijke beeldtaal: men kan hier niet omheen!"

Het is de spiegel van Ronald W. Jansen, die het verdient om door iedere Hoogevener bekeken te worden. Om vervolgens gefundeerd een eigen visie op Hoogeveen toen en nu te kunnen geven. Persoonlijke meningen? Hartstikke mooi, maar het begint bij feiten. De feiten in het boek – daar kunnen we niet omheen.

Albert Metselaar, april 2014


 

In vervolg op het boek ‘Het Historisch Stadscentrum van Hoogeveen. Toen en Nu. In Beeld’ (ISBN: 9789490482114) heb ik een nieuw boek gepubliceerd (februari 2015): ‘Hoogeveen. De Centrumrand. Toen en Nu. In Beeld’ (ISBN 9789490482152). 

 

Het nieuwe boek heb ik ook in eigen beheer gepubliceerd. Dus zonder subsidie. Zo heb ik een completere zeggenschap over de inhoud.

Het lijvige boek telt ruim 500 pagina’s en honderden kleurenfoto’s. Ik heb gekozen voor een hardcover. Het boek is alleen te bestellen via PUMBO. Ik heb de tussenhandel, zoals Bol.com en het Centraal Boekhuis, niet ingeschakeld om de prijs enigszins te drukken. Voor een doorsnee consument is het boek wellicht te duur, maar ik heb niet aan de kwaliteit willen tornen.

 Iets over de verdere inhoud. Na een korte inleiding laat ik vooral de historische en actuele foto’s spreken. Een apart hoofdstuk beslaat actuele foto’s, die ik heb gemaakt vanuit hetzelfde perspectief als een historische foto. Zo wordt zichtbaar wat er in het (stedelijke) landschap is gewijzigd. Veel monumenten (fabrieken) zijn echter al verloren gegaan. Ook hiervoor heb ik ruimte gegeven. Soms kwam ik nog aardige doorkijkjes en gebouwen tegen (villa’s, schuren), waarvan de geschiedenis nagenoeg onbekend is.

Ik ben vooral Oud Hoogeveen dankbaar voor de historische foto’s, die ik van hen heb mogen gebruiken voor mijn fotoboek. Albert Metselaar heeft mij nuttige adviezen over de indeling van het boek gegeven, die ik goeddeels heb overgenomen. Mijn vriendin ben ik erkentelijk voor het corrigeren van taalfouten en adviezen over de leesbaarheid. Het is uiteindelijk vooral een kijkboek geworden.

Achterin het boek staat uitgebreidere achtergrondinformatie met GPS-coördinaten van de oude gebouwen, monumenten en straatbeelden en een bronnenoverzicht. Zo kan iedere lezer zich uiteindelijk een oordeel vellen.

Naar mijn mening is de stand van de monumentenzorg in Hoogeveen onder de maat. Dat geldt ook voor het hieraan gerelateerde onderhoud en aandacht voor de openbare ruimte (parken, groene verbindingen en buitenbaden). Kaalslag dreigt. Ik doel hierbij onder meer op de dreigende sluiting van Museum 5000 Morgen in Hoogeveen. Het zal tijd worden, dat er in Hoogeveen een industrieel museum en streekarchief komt met industriële machines, bedrijfsarchieven en andere dierbare herinneringen.

Het is dus 10 voor 12 in Hoogeveen. Hopelijk draagt ook dit boek er (enigszins) toe bij dat het culturele erfgoed dat nog rest, bewaard blijft voor komende generaties in Hoogeveen. De situatie kan er over 10 jaar heel anders uit zien. Vandaar dat ik opnieuw koos voor een foto impressie.

Ik wens in ieder geval iedereen veel leesplezier en hoop dat men gestimuleerd wordt er ook zelf op uit te gaan om een en ander te ontdekken.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen.

Verkooplink:
http://www.pumbo.nl/boek/fotoboekcentrumrandhoogeveen 

http://www.boekenbestellen.nl/boek/hoogeveen-de-centrumrand-toen-en-nu-in-beeld/9789490482152