Nieuw Moscou

Nieuw Moscou is een buurtschap in de gemeente Hoogeveen in de Nederlandse provincie Drenthe, tegen de grens van Overijssel. Nieuw Moscou heeft 480 inwoners. Vermoedelijk is de naam Nieuw Moscou ontstaan halverwege de 19e eeuw, toen in Rusland de Krimoorlog werd uitgevochten. Net over de grens met Overijssel ligt het dorp De Krim, dat vermoedelijk ook de naam aan deze oorlog te danken heeft. De buurtschap kreeg deze naam ook, omdat het zo ver weg van de bewoonde wereld (de plaats Hoogeveen) lag.

Oorspronkelijk was er slechts één huis, dat de naam Moscou droeg. Pas later werd deze naam algemener gebruikt. Rond de Tweede Wereldoorlog kende de buurtschap Moscou officieel nog maar 6 huizen. De naam "Nieuw Moscou" dateert van na de Tweede Wereldoorlog.

Het gebied waar Nieuw Moscou ligt, werd mogelijk al in de prehistorie bewoond. In 1637 was er voor het eerst moderne activiteit in het gebied. Dat gebeurde nadat in 1635 was afgesproken dat de “Compagnie der 5000 morgen” het gebied zou gaan beheren. Omdat het accent op de turfwinning in Hollandscheveld lag, zou het nog geruime tijd duren voordat Nieuw Moscou bewoond werd. De eerste bewoner kocht in 1779 een stuk grond.

Rond Nieuw Moscou heeft lange tijd een strijd gewoed tussen Drenthe en Overijssel. Al in 1637 trof Jan Crul, de schulte van Hardenberg, maatregelen om ervoor te zorgen dat de arbeiders, die hier greppels groeven, hun werk zouden staken. Het conflict bleef lange tijd onbeslist. Op 29 augustus 1790 hebben mensen uit Overijssel waarschijnlijk een strooptocht in het gebied van Nieuw Moscou en Elim gehouden, waarbij de oogst van de boekweitvelden werd geroofd. Op 27 maart 1792 besloot het Hof van Utrecht, dat grote delen van het betwiste gebied toekwamen aan Hardenberg.

 

Artikelen bekeken hits
2162391
Facebook Image

Copyright © 2022 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.