Verhaal van Frans Verhage naar aanleiding van foto's die hij vond in het fotoboek van zijn moeder.
Tot mijn verrassing is mij een foto van een voormalig DUW kamp ten noorden van Hoogeveen (Kremboong) onder ogen gekomen
Een groot aantal Joodse mannen zijn in dat voormalige kamp te werk gesteld. Tenslotte zijn deze medeburgers via Westerbork naar de gaskamers vervoerd. Meer over het werkkamp kunt u vinden via deze link: Werkkamp Kremboong
Foto van het werkkamp vermoedelijk gemaakt door de Opa van Frans
De foto's zijn afkomstig uit een fotoboekje van mijn moeder. Zij heeft de gezegende leeftijd van 94 jaar al bereikt. Helaas kunnen we nu niet meer met haar communiceren. Mijn moeder was de dochter van Sip Westra, de voor jou al bekende kruidenier. Tot mijn 5de jaar ben ik in Hoogeveen gebleven. Mijn moeder en Vader (Piet Verhage.) zijn in 1952 naar Arnhem verhuisd. In Arnhem kregen we nog geregeld bezoek van een oom, de wethouder Dirk Nijenhuis of Nijhuis uit Hoogeveen. Zijn vrouw heette Lena. 3 Jaar geleden is onze (klein)dochter geboren. Ze kreeg de naam Lena, omdat haar ouders dat een mooie naam vonden en vinden.
Niet toevallig(??) heeft er in de NRC van 27 mei 2017 een artikel gestaan van het Drentse werkkamp Kremboong. Mijn grootvader Frans Verhage werkte in die tijd voor de DUW. Dat moet een zeer moeilijke en emotionele tijd zijn geweest. Ik vermoed dat hij de foto's heeft gemaakt. Hij was één van de weinige Hoogeveners, die een auto bezaten ook al was die niet van hemzelf, maar van het Ministerie van Sociale Zaken. Na de Tweede Wereldoorlog is hij vertrokken naar Middelburg om het herstel van de door de geallieerde gebombardeerde bunkers in de duinen ter hand te nemen. Als kind van 6 heb ik zijn afscheid nog meegemaakt in Oost-Souburg.
Kortom: een oorlog kent vele gezichten. Goed en fout lopen in alle hoedanigheden door elkaar.
In Hoogeveen woonde kruidenier Westra aan de Kerkstraat. Mijn moeder (dochter van Sip Westra) bracht de boekjes rond naar de omliggende boerderijen en de knecht moest de bestellingen met de bakfiets naar de boertjes rondbrengen.
Voorbeeld van zo'n boekje van kruidenier Westra (De moeder van Frans Verhage bracht deze boekjes bij de klanten)
Hieronder vindt u nog drie foto's die gemaakt zijn kort na de oorlog, of tijdens de laatste dagen van de oorlog vermoedelijk in of in de directe nabijheid van Hoogeveen.
Foto tijdens de bevrijding vermoedelijk bij de Venesluis.
Rupsvoertuigen vermoedelijk in de omgeving van De Weide bij Hoogeveen.
Een volledig kapotgeschoten treinstel. Waar deze foto is genomen is niet duidelijk.
Ten slotte nog een foto wellicht ook uit Hoogeveen, omstreeks de oorlogsjaren. Wie herkent hiervan nog personen?
Met dank aan Frans Verhage voor een belangrijk deel van de tekst en alle foto's.