Schutstraat

Bertus Vosseberg schrijft: De Schutstraat Hoogeveen van 1950 t/m 1967 Allereerst wil ik de mensen bedanken die mij foto’s hebben verstrekt. Dit is de Schutstraat zoals het was rond de jaren 1950-1967. Op veel foto’s is het kanaal nog duidelijk te zien. Het was mijn bedoeling om bij elk huisnummer van een woning, winkel, boerderij of bedrijf een foto te plaatsen. Waar geen foto beschikbaar was heb ik een kopie van de woonkaart geplaatst. Wel woonden de personen zoals genoemd, in deze woning rond deze periode in de zestiger jaren. De foto kan soms van een andere tijd zijn. Dank aan: Hoogeven2000.com, Historische Kring, De Verhalenwerf en Het Drents Archief. Met toestemming van Bertus hierbij de video waarvoor dank.

Fotoalbum met foto's van opening Vermeulen 'De Wolbaal', Schutstraat 54, in 1965. Klik op het album om het te openen.


Achterzijde Schutstraat 33

De achterzijde van Schutstraat 33 in Hoogeveen, voor veel mensen een onbekend gebouw. Het gebouw werd in 1872 geopend als Joodse school. Door het tragische wegvoeren van de Joodse gemeenschap kon deze helaas niet meer als joodse school behouden blijven. De meeste Hoogeveense Joden werden immers vermoord in de concentratiekampen in Duitsland, tijdens de tweede wereldoorlog.
Het oorspronkelijke schoolgebouw heeft daarna vanaf 1951 tot 1958 dienst gedaan als eerste kerkgebouw voor de baptistengemeente Bethel in Hoogeveen.
Nu is het gebouw, qua vorm, bijna onherkenbaar maar een deel doet nog dienst als bakkerij van bakker Plaizier. Het is een belangrijk stukje, voor velen onbekende, historie van de Schutstraat en daarmee ook van Hoogeveen.


Foto van de Schutstraat in het begin van de vorige eeuw. (Mijn opa heeft eerst samen met mijn oma, Rika Stoter-Eikelboom en mijn moeder, Janny Stoter enige tijd gewoond aan de Schutstraat 97 )
(Dank voor de foto van Ria Kooiman)

Schutstraat noordkant, met midden op de foto links de drogisterij van Donker, foto gemaakt in 1967. (Met dank aan dhr. Sam Francke)

Schutstraat 1964, foto genomen vanaf de Julianabrug, kruising van Limburg Stirumstraat/Schutstraaat/Zuiderweg. (met dank aan Sam Francke)

De Schutstreek met zicht op het Kruis, getekend door N.P. Huizinga 23-08-1981

Op Schutstraat 118 (helft van dubbele woning NZ) woonde de familie Jongbloed, naast hen op 116 de familie Siemeling. Op nummer 120 (het huis naast het ziekenhuis) woonde de familie van Ds.Taverne. Foto en informatie van Janet Jongbloed.

Schutstraat met brug naar Griendtsveen

Schutstraat vanaf de Julianabrug

Foto met beeld op de Schutstreek (Het Kruis)

Schutstraat. Foto genomen vanaf de Julianabrug. Deze brug lag voor de Zuiderweg en de van Limburgstirumstraat. De Schutstraat zuidzijde is vooral te zien.

De schutstreek op deze plek staat nu het TVM gebouw.

Venesluis 1910 (Het verlengde van de Schutstraat)

Zicht op de Schutstraat vanaf de hoek Alteveerstraat en Het Haagje.

De Joodse synagoge aan de Schutstraat -zuid

Nog een foto van het Kruis (Schutstraat, Alterveerstraat) met het oude Melbokawinkeltje.
Ingezonden door Henk Prins

Als je de laatste 4 foto's ziet dan zou je zeggen waarom komt het water niet terug in de Schutstraat. Foto's in gezonden door N. Stoffers

De Schutstraat zuidzijde met zicht op Het Haagje en het oude pand van Schellaas (rechts op de foto) op de hoek van de Alteveerstraat, dit is nu het terras van restaurant "Het huis met de duivengaten".Foto ontvangen via Bertus ten Caat

Schutstraat 255 (voordeur duidelijk zichtbaar) dit was een blok van 3 woningen. Hier begint nu ongeveer de Jos van Aalderenlaan. In de middelste woning (voordeur aan de straatkant) hebben nog een tijdje de zus van mijn vader en haar echtgenoot gewoond en de linker woning van deze 3 onder 1 kap is Lia Ham (toen Prijs) geboren. De boerderij werd bewoond door de familie De Jong. (Let op detail op deze foto een zeppelin vliegt over!!)

(met dank aan Dennis Lunenborg)

De bovenstaande 5 foto's vlak voordat men dit deel van de Schutstraat ging renoveren, met op deze plaatst nieuwe winkels en appartementen.

Ook dit is alweer ongeveer 10/15 jaar geleden. Geen van deze drie bedrijven zitten nog in deze panden. (2013)

Kruising Schutstraat-Zuiderweg (Op deze hoek staat nu een appartementencomplex)


Kruising Schutstraat - van Limburg Stirumstraat (Op deze plaatst staat nu het kantoor van TVM)


Schutstraat 253

Het betreft de woning Schutstraat 253 waar de familie Koobs van 1966 tot 1968 heeft gewoond.
Op de onderste foto is in de verte het viaduct te zien waar de A28 overheen is gelegd. (Met dank aan Bert Bouwers)

 

 

Artikelen bekeken hits
1991121
Facebook Image

Copyright © 2022 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.