Verhalen, schilderijen en tekeningen van Harm Kleiman
In mei 2017 kwam er een boek uit dat geschreven is door Harm Kleiman. De titel van het boek is "Van Elim noar 't Ogeveine". Sommige verhalen uit het boek hebben al in de 'Veenmol' van de Historische Kring Hoogeveen gestaan. Als bijlage staan in het boek diverse tekeningen en schilderijen, gemaakt door Harm Kleiman. Kortom: het is een boek dat meer dan de moeite waard is.
Op deze pagina hebben we drie fragmenten uit het boek beschreven. Daarnaast zijn enkele voorbeelden van schilderijen en tekeningen uit het boek opgenomen.
De Alteveerstraat, maar ook het Haagje, de melkfafriek, de landbouwbank, wagenmaker Boer, Gebroeders Klooster, de NNK, kunstmesthandel, Aardenburg en ter Veld Brandstoffen. Het was allemaal bedrijvigheid. Ze waren altijd bezig met in- en uitladen van materialen, kunstmest en brandstof. Wat vervoert moest worden, ging bijna altijd per schip of melkbokkie. Melkvaarders die met volle melkbussen naar de melkfabriek gingen en de lege bussen weer terug brachten naar de boeren. Elke dag weer met de bok, onvoorstelbaar! Soms zelfs twee keer per dag, te voet, met lege of volle melkbussen. Uit alle dorpen werd er melk aangevoerd via het water: uit Elim, Hollandscheveld, Noordscheschut en Alteveer.
Bij smederij Klooster, in de volksmond “dikke Klooster”, werd alles gemaakt wat maar met ijzer te maken had. Bijvoorbeeld landbouwwerktuigen, ijzeren potkachels, hekwerk en hoefijzers. De gloeiende hoefijzers werden zo op het vuur passend gemaakt. Een heel secuur werkje, want als het mis ging met bijspijkeren kon het paard kreupel raken. Bij wagenmaker Boer werden karren gemaakt, bijvoorbeeld de zogenaamde wipkar. Die werd veel gebruikt door boeren. Vooral voor het maken van de wielen was veel vakmanschap nodig. Ja, het waren echte ambachtslieden. Begin jaren zeventig is alles veranderd. De landouwbank werd gesloten. Later heeft glashandel Kuurman uit Meppel zich daar nog gevestigd. Daarna de BB, Bescherming Bevolking. Ik weet niet meer voor hoe lang. De heer Kip was opperbevelhebber van de BB in Hoogeveen en omstreken.
Tekening van Harm Kleiman: Alteveerstraat te Hoogeveen
Fragment uit een 'Stuithekkeverhaal'
Fragment uit een 'Stuithekkeverhaal'
"Of ik Berend vandaag nog heb gezien. Nee, maar hij moet weg uit de Dekkersgang, heb ik gehoord. Hij moet misschien naar de Coevorderstraatweg, in de volksmond “de vier zaligheden” genoemd. Ik heb nog gevraagd wanneer hij daar naar toe ging. "Dat ligt eraan", had Berend gezegd, "wanneer de gemeente mij komt halen." "Ik wou dat ik het zo voor mekaar had", zei een van de mannen. "Het gerucht ging ook al, dat hij zijn vrouw met een geit had geruild. Grapje zeker." Kan maar zo wezen", zei Jans. "Ze hebben de kleintjes ook al eens geitenmelk en bruine bonen gegeven en daar konden ze niet tegen. Ze zijn toen uit de ouderlijke macht gezet." Berend was met zijn kromme pijp in zijn mond een markante Hoogevener.
Schilderij van Harm Kleiman: Dekkersgang (op de plaats van de huidige BCC) te Hoogeveen
Schilderij van Harm Kleiman: Huize Wind (nu parkeerplaats achter het voormalige pand van PET), Bentinckslaan te Hoogeveen.
Met toestemming van de uitgever zijn enkele fragmenten uit het boek op deze pagina afgedrukt.
Wie het boek van Harm Kleiman wil bestellen, of wie schilderijen, tekeningen, beschilderde kraantjeskannen, of melkbussen van Harm Kleiman in bezit heeft, kan contact opnemen met Gerben Kleiman via