Oproepen

Heeft u een vraag of wilt u een oproep doen?

Graag roepen wij de hulp in van de bezoekers van onze website. Er zijn reeds een aantal succesvolle oproepen gedaan, die uiteindelijk geleid hebben naar het beantwoorden van de gestelde vragen, u kunt uw reactie mailen door op contact te klikken onder de button "Begin". Hierbij een nieuwe oproep:

Onderstaande foto kreeg ik vanmorgen (22 mei 2019) aangeboden door een mevrouw die haar naam niet genoemd wilde hebben. Ze vertelde dat er een tweeling op de foto staat die in de tweede  wereldoorlog ondergedoken heeft gezeten bij het kinderloze echtpaar Smink aan Het Oosterveld (richting Alteveer). In de zeventiger jaren is één van de tweeling, zij was getrouwd met een predikant en woonde toen in Den Haag, nog eens op bezoek geweest bij deze mevrouw (zij woonde toen pas aan Het Oosterveld). Heeft u meer informatie over de tweeling die op de foto staat, of over het jaar waarin deze foto is genomen, of andere aan deze foto gerelateerde informatie? Mevrouw zou met deze informatie heel blij zijn. Laat het ons weten en wij zorgen dat de informatie bij mevrouw terecht komt.


Wie zijn deze tweelingzussen, die tijdens de oorlog bij het kinderloze echtpaar Smink aan het Oosterveld ondergedoken hebben gezeten?


Oproep van Ank van Leijen, (Maart 2015)

Mijn moeder is in December '44 op een fiets met harde rubber banden richting het oosten gegaan voor voedsel. Na dagen en dagen onderweg zonder voedsel kwam zij uitgeput aan, aan de rand in Hoogeveen. In een klein huisje met 2 slaapkamertjes, dat aan één kant van de weg afzonderlijk met gelijksoortig paar huisjes stonden. Aan de overkant stonden bomen en tussen door groene weide. Schuin tegenover het huisje stak zij de straat over, naar een pad, dat via een hek leidde naar een stenen gebouwtje. Daar heeft zij met ± 12 vrouwen uit Hoogeveen, vele aardappelen geschild. Zij heeft ook een vermoeden dat vlakbij een sportveldje was, maar weet dat niet zeker. Dat huisje was gevorderd er woonde een alleraardigste man, die mijn moeder heeft gered van de hongerdood. Hij was onderofficier van de landstorm en woonde daar ook sinds december '44. Zijn" kazerne" vertelde mijn moeder was; als je met de rug voor het huisje stond ging je links om naar een weggetje een kwartiertje lopen kwam je uit in een buurtje, liep ze doorheen.

Kwam ze door glazen deuren in een gebouw, waar zij rechts de trap nam naar boven op een slaapzaal kwam waar de militairen sliepen. Zij heeft daar één nacht verbleven. In januari '45 werd de inmiddels  onderofficier tegen zijn wil bestempeld naar commandant werd uitgezonden naar de slag om Arnhem. Toen is mijn moeder ondergebracht bij boer Baat of  Baa(r)d??... Daar heeft zij ook weken gelogeerd. totdat zij zelf is weggegaan. En in plaats dat zij naar het zuiden fietste ging zij naar het noorden en kwam terecht in Groningen en werd helaas daar aangehouden. Omdat zij geen vergunning had voor een fiets  met luchtbanden die zij had gekregen. Zij werd gevangen genomen in het beruchte Scholtenhuis, waarvan wij sinds kort de naam weet. Zij is nu 89 jaar, nog goed van geest en wil graag nog adressen weten van boer Baat of Baa(r)d en het huisje wat gevorderd was, de "kazerne" en de "aardappelschil"  ruimte. Namen van  vrouwen waar zij mee aardappelen heeft geschild dat  weet zij niet. Er werden geen namen genoemd. Hopende toch een kleine doorbraak te vinden. En heeft iemand een tip, dan kunt u contact opnemen met haar dochter Ank.

Met een vriendelijke groet, Ank van Leijen

U kunt haar mailen klik hier voor het mailadres


 

Wie heeft er nog foto's van Hoogeveen buiten het centrum?

Oproep: Sinds kort is er een prachtig fotoboek uitgegeven door Ronald W. Jansen. In het boek staan foto’s van oud Hoogeveen met daarnaast foto’s van de huidige situatie. Zie voor een recensie door Albert Metselaar, de homepage van deze site.

Het boek krijgt een vervolg en daarom is Ronald Jansen op zoek naar foto's buiten het centrum, dus bv. Industrieweg, Zuidwoldigerweg (23, 25 historische boerderijen), Toldijk. Lindberghstraat (4, vliegtuigloods).De dorpen in de gemeente Hoogeveen en de oude binnenstad van Hoogeveen vallen dus buiten het bestek van het volgende fotoboek. De foto's in een voldoende hoge resolutie kunt u sturen naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Wie kan er iets vertellen over de foto van de Duivelsberg?

De aanleiding is een foto van midden jaren dertig  van de 20e eeuw. Een groep jongelui is een dagje uit naar de Duivelsberg. De foto komt nu tevoorschijn en roept de vraag op: wat is er van deze jongelui, de tieners-twintigers van 80 jaar geleden geworden ?  Via Facebook proberen we de levensverhalen van de jonge mensen van toen te achterhalen en dat moet uiteindelijk leiden tot een boek met foto's en verhalen van de mensen waarvan nu honderden nazaten rondlopen in Nieuwlande, Hollandscheveld, Elim enz. enz......     Voor de foto ga naar : http://www.hollandscheveld.nl/index.php/nieuws/herinneringen_gezocht


 

Oproep Jan van der Ham:

Ik ben op zoek naar mededwangarbeiders van mijn vader, Klaas van der Ham, uit de periode begin 1944 tot januari 1945 uit Auschwitz-Monowitz. o.a. Jan Baas.

Ofwel nazaten van deze Jan Baas die woonde in Hoogeveen (van Echtenstraat 86?) en met mijn vader in Auschwitz verbleef.

Ik heb nog een achttiental namen uit deze periode en het blijkt tot nu toe niet eenvoudig, bijv. via het NIOD of andere instanties meer te weten te komen. Vandaar op deze wijze deze oproep.

Met dank voor uw bemoeienis. Wanneer u meer weet stuur een mail naar ons emailadres of via de contact link in het linkermenu.

Inmiddels is de heer van der Ham in contact gekomen met de nazaten van de heer Jan Baas. (mei 2014)


Dit keer een heel bijzondere oproep van Chris Baas (oomzegger van de in de tweede wereld oorlog omgebrachte onderwijzer Adriaan Baas)

Mijn oom, Adriaan Baas, was onderwijzer op de school aan het Haagje van ca. 1939 tot 1-8-1943. Ik weet niet anders dan dat mijn tante in Hoogeveen op de Bouwmeesterstraat woonde. Waar ze als gezin op 1 augustus 1943 woonden is mij onbekend. Van mevr. Ria Vink kregen we een mail dat de familie Baas aan de Kanaalweg nummer 18 heeft gewoond alvorens mevr. Baas naar de Bouwmeesterstraat is verhuisd.

Mijn ouders hebben tot 8 mei 1962 in Nieuw- en Sint Joosland (Zeeland) gewoond. Op genoemde datum zijn ze naar Zeist vertrokken.

Gisteren heb ik nog met mijn vader telefonisch contact gehad, want hij en zijn oudste broer zijn in aug. 1943 ?? vanuit Zeeland met de trein naar Drenthe gegaan om hun broer te (her)begraven. (Ruinen??) Zijn geheugen laat hem in de steek en hij was zeer emotioneel.

De vraag is of iemand nog foto's heeft van Adriaan Baas, bijvoorbeeld toen hij als onderwijzer werkzaam was op de Gereformeerde school Het Haagje in Hoogeveen.

Chris Baas


Oproep informatie ten behoeve van onderzoek stamboom Hofsteenge

Niet-geïdentificeerde foto's uit de omgeving Meppel en Groningen (Amsterdam) ; stamboom Hofsteenge.

 

Het is mogelijk dat dit Frederika Voskamp is. Frederika Voskamp, geb. 07 okt 1841 te Meppel, dochter van Goossen Voskamp en Klaasje Hendriks Strijker   (v.d. Berg) Huwelijkse akte Hoogeveen 46 dd 20-5-1865.

Wie bovenstaande personen zijn is nog onbekend, wie weet hier mogelijk iets meer van?

Dit zijn Goossen Hofsteenge met Jantje Raben. Jantje Raben is geboren in Ruinerwold. Goossen Hofsteenge in Hoogeveen. (Letterzetter in Leiden)

Dit zijn Goossen Hofsteenge en Jantje Raben

Mijn vraag : wie kent de boven geplaatste foto’s. Ze kunnen van familieleden zijn van Hofsteenge, Voskamp, Raben

Nog enige aanvullende informatie:

Frederika Hofsteenge Voskamp is na de dood van Seine Hofsteenge naar Leiden verhuisd. Hij is overleden op 5 september 1879 in Grote Kerksteeg (Hoogeveen) hij was toen 38 jaar oud.

In 1903 woonde Grietje Hofsteenge, dochter van Gerrit Lucas Hofsteenge en  Grietje Coelingh, geboren in  Hoogeveen, ook in Leiden en is daar 17-09-1903 overleden. Zij was  een tante  van Gerrit Lucas Hofsteenge in Leiden en zuster van de vader van Gerrit  Lucas, Seine Hofsteenge.

Grietje Gerrits Hofsteenge  werd  geboren 20 DEC 1844 in  Hoogeveen, Drenthe, NL.

Ze trouwde met Geert Jonkman 31 JUL 1871 in Zuidwolde, Drenthe, NL, zoon van  Hendrik Jans  Jonkman and Hilligjen Geugjes

met groet, mevr. J.L. Wijma Hofsteenge

Wanneer u informatie heeft naar aanleiding van bovenstaande oproep stuurt u dan a.u.b. een berichtje via de linkerbutton "Contact".

Artikelen bekeken hits
1990997
Facebook Image

Copyright © 2022 - Henk Jonker Hoogeveen

Joomla template created with Artisteer.