Skip to main content

Albert Metselaar

Amateur-historicus Albert Metselaar is een invalide oude man.

De Hoogeveensche historicus, voorganger en dichter Albert Metselaar werd ooit eens op een jaarmarkt te Hollandscheveld op een onprettige manier bejegend, toen hij zich netjes aan iemand voorstelde. De man in kwestie werd geweldig boos. Hoe durfde hij zich, zo’n gezonde jonge man, Albert Metselaar te noemen? Iedereen wist toch dat Albert Metselaar oud was, in een rolstoel zat, en een gepensioneerde onderwijzer was? De meneer in kwestie werd nog kwader toen Albert probeerde uit te leggen dat hij waarschijnlijk enige informatie over Albert Steenbergen en Albert Metselaar door elkaar haalde. Dat gebeurde wel meer. Maar nee, de meneer wist het heel goed: Albert was een oude, invalide man.

Een variant op deze mythe is dat Albert een overspannen onderwijzer zou zijn, die zich nu met geschiedenis bezig houdt. De mythe kreeg nieuwe invulling met de verkiezing van de Grootste Hoogevener Aller Tijden. Albert stond zelfs een tijdje op 5, maar eindigde nadat allerlei campagnes voor derden werden gevoerd op 11. Een dubbele 1 dus. Hoe dan ook, stel je eens voor, van alle tienduizenden mensen die ooit in Hoogeveen hebben gewoond of er geboren zijn, moet je wel heel geweldig zijn om slechts 10 mensen in grootheid boven je te hebben, nietwaar? Albert Metselaar is geboren in 1959, maar wordt al vanaf zijn 18e, toen hij begon te publiceren, als een oude man gezien. Tenminste, die verhalen gingen er toen al rond. Dat klopte ook niet. Hoe geweldig hij is? Oordeelt u zelf…. Zou er niet iets mis kunnen zijn met die verkiezing?

De verwarring met Albert Steenbergen is zo groot, dat Albert Metselaar regelmatig met die naam werd en wordt aangesproken. Toen hij lid werd van de Drentse Schrievers Kring, werd hij zelfs voorgesteld aan de leden als nieuw lid Albert Steenbergen. Over de staat van zijn opleidingsniveau is het Drentse publiek maar slecht ingelicht. Niet dat opleiding alles zegt, maar een 1e graads opleiding afronden in de kerkgeschiedenis, mag toch wel voldoende zijn om geen amateur-historicus meer te zijn.

Dat neemt niet weg dat de journalistiek in Drenthe hem nog wel doorlopend zo blijft noemen. Op zich is dat niet zo gek, want zo is hij wel begonnen. Maar als je dan tussendoor 6 jaar hard leert voor wat voor diploma’s dan ook, en je geeft de voorspoedige afronding door aan de diverse vertegenwoordigers van de regionale pers die je tegenkomt, dan verwacht je toch dat dit wordt opgepikt. Maar blijkbaar zitten er nog teveel amateur-journalisten tussen, die niet in staat zijn om nieuwe informatie te integreren in oudere beeldvorming.