Skip to main content

Talentontwikkeling en historie.

Een bijzondere stadswandeling

Een begeleidster binnen Thuis-huis de Baander te Elim zocht voor haar opleiding een project dat zou passen binnen het thema "Talentontwikkeling". Binnen het project "Talentontwikkeling" had de begeleidster het idee om fotografie te koppelen aan architectuur, en dan wel architectuur van oude gebouwen in Hoogeveen. Om de jongeren meer te vertellen over deze gebouwen heeft zij contact met mij gezocht, omdat zij wist dat ik ook stadswandelingen verzorg voor de historische Kring Hoogeveen. Daarnaast ben ik vóór mijn pensioen werkzaam geweest in de zorg voor mensen met een beperking, dus ik ben niet geheel onbekend met de doelgroep.

Het was een leuke uitdaging om samen met een aantal jongeren van de Baander uit Elim tweemaal een stadswandeling te maken. Tijdens de eerste stadswandeling vertelde ik iets over “10 Pareltjes in Hoogeveen” en we liepen vervolgens langs al deze parels. Ik merkte dat de jongeren best in staat waren om af en toe geconcentreerd te luisteren. Ook merkte ik dat één jongere zich focuste op glas-in-loodramen. Na de wandeling sloten we de ochtend af met een kop koffie. Ik begreep van de begeleidster en de jongeren dat men in de komende weken, samen met een beroepsfotograaf, foto’s zouden maken van gebouwen/bouwwerken. Daarna gingen we samen opnieuw op pad.
Ook de tweede stadswandeling was weer een uitdaging. Aan de hand van de door de jongeren gemaakte foto’s liepen we weer dezelfde route. De uitdaging voor mij zat in het feit, dat ik moest raden waar de foto’s waren genomen. Vaak waren het details uit een grotere foto. Ik merkte dat de jongeren het leuk vonden, dat ik soms erg moest nadenken waar de foto genomen was. Gelukkig herkende ik de meeste foto’s. Wat mij opviel was, dat er meerdere foto’s van glas-in-loodramen tussen zaten. Als afsluiting hebben we gezamenlijk nog wat gedronken op een terrasje. Ik kreeg tot mijn verrassing nog een aantal fotoboeken over Hoogeveen en wijde omgeving. Nogmaals dank hiervoor!

Misschien is het voor jullie als bezoeker van de website ook wel aardig om te ontdekken of je de detailfoto's, die gemaakt zijn door de jongeren, weet te plaatsen en ze weet te herkennen.

Hieronder zie je eerst de foto's van het oude Hoogeveen
Hieronder vind je de detailfoto's die door de jongeren werden gemaakt. Kijk maar eens of je weet waar de foto's precies genomen zijn