Skip to main content

Schipperij in Hoogeveen

 

Hoogeveen heeft eeuwenlang een bloeiende schipperij gehad. De herinneringen eraan zijn aan het vervagen, of verdwijnen onder een mantel van nostalgie. Ondertussen komen er steeds meer bronnen vrij, die ons een steeds beter licht werpen op wat er werkelijk is gebeurd en hoe groot de veranderingen waren tussen de verschillende vormen van schipperij, in de oude en de nieuwe vaart. Het grote omslagpunt daarin was 1852, toen die nieuwe vaart werd gegraven. Als u op de bijlage klikt, vindt u alle hoofdstukken van het digitale schippersboek.
Aanvullingen zijn zeer welkom. Mailt u gerust met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KLIK HIER VOOR DE BIJLAGE MET DIVERSE HOOFDSTUKKEN OVER DE SCHIPPERIJ


Onderstaande foto's komen uit het fotoarchief van Anno Bakker
Bovenstaande twee foto's zijn vermoedelijk gemaakt in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. Het schip lag op de werf van Gerrit Scholten, die in 1965 gesloten werd. De werf kon je vinden op de hoek van het Haagje en de Kanaalweg. Op deze plek vind je nu DELU uitvaartcentrum. In het blok van 4 huizen op de foto woonden toen van links naar rechts de fam. Veenstra , Bouwmeester , Ringenier en Kreeft !