Skip to main content

Hoogeveens dialect

In onderstaande video een tweegesprek in het Hoogeveens dialect, we horen twee onbekende Hoogeveners, (geboren in respectievelijk 1876 en 1886) zij praten over de lokale geschiedenis. Er wordt o.a. gesproken over trommelslager Obe Lemstra, over de (vee)markt en de busverbindingen in en rondom Hoogeveen. De opnamedatum is niet bekend, maar het moet ergens in het begin van de vijftiger jaren zijn geweest, gezien het feit dat over trommelslager Obe Lemstra wordt gesproken en deze is in 1952 gestart als trommelslager.

Bron van de geluidsopname: Meertens instituut

'Vraagbaak Hoogeveen'

Het boekwerkje 'Vraagbaak Hoogeveen' werd uitgegeven in de gemeente Hoogeveen door de gezamenlijke middenstandverenigingen. Hierbij enkele afdrukken uit het blad gedateerd december 1948. (met dank aan Henry Bols). In de bibliotheek van de Historische Kring Hoogeveen is het boekwerkje in te zien.


Het voorblad van de Vraagbaak


De introductiepagina


In het boekwerkje wordt aangegeven dat Hoogeveen een ideale plaats is voor het vestigen van industrie. Op deze tekening zien we o.a. nog het oude ziekenhuis Bethesda aan de Schutstraat.


De DGO-expres was in de jaren 40 van de vorige eeuw ook al actief in Hoogeveen en verre omgeving.


Kwitantie gemeentewerken Hoogeveen uit de jaren zestig.

Via Harrie Dekker ontvingen we bijgaand een kwitantie van gemeentewerken in Hoogeveen. Hij vond de kwitantie tijdens het opruimen van spullen uit de woning van zijn vader. Het gezin Dekker heeft in de jaren zestig aan de Begoniastraat in Hoogeveen gewoond. Je kunt je het amper voorstellen een voorschotsrekening van ruim 22 gulden voor het voorschot op de driemaandelijkse afrekening voor gas, water en licht, alsmede de reinigings- en rioolrechten.

 

Hengelsucces voor Hein Koops en Gerard Rijkeboer in 1972!


Links Gerad Rijkeboer en rechts Hein Koops voor de winkel van Gunther aan de Hoofdstraat


De gouden medaille die Hein Koops ontving.
Met dank aan Jeanette van Slochteren

 

Sloodstraat

Sloodstraat kijkend richting de Beckerstraat in Hoogeveen-zuid. Deze is genomen in 1968.
met dank aan: Zwanet Boer

Een verhaal geschreven in 1939, over de Hoogeveense kei en de Trommelslager 

 

Met dank aan Roelof Boelens